Cinci persoane reținute la Comrat: ar fi fost finanțate din Rusia pentru a influența alegerile moldovene

Perchezițiile au vizat 20 de persoane, dintre care cinci au fost reținute.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a reținut cinci persoane suspectate de implicarea într-o schemă de finanțare ilegală din Rusia a unui partid, care ar fi fost însărcinat să influențeze alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

CNA a anunțat că, pe 1 octombrie a efectuat peste 50 de percheziții la Comrat, la 20 de persoane cercetate într-un dosar de spălare de bani, falsificarea rapoartelor financiare și finanțarea ilegală a unui partid. Cinci dintre ele au fost reținute pentru 72 de ore.

Potrivit înregistrărilor audio publicate de autorități, scopul activiștilor partidului era neadmiterea ca Maia Sandu să câștige alegerile prezidențiale din primul tur. Aceștia mai sperau ca Vladimir Putin „să aibă puteri să ocupe Odesa” și UTA Găgăuzia.

Detaliile din anchetă spun că persoanele cercetate se ocupau de mobilizarea oamenilor la proteste contra unor sume de bani, achitarea ilegală a transportatorilor de pasageri la protestele organizate, precum și achitarea salariilor pentru activiștii formațiunii.

Ei erau finanțați din Rusia, prin intermediul aplicației „PSB” a băncii Promsviazbank (aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina). Unii dintre ei călătoreau la Moscova unde primeau instrucțiuni.

Autoritățile au mai documentat și plata suplimentelor la pensii și la salarii pentru unii bugetari prin intermediul aceleași bănci.

La mijlocul lunii august, autoritățile au anunțat efectuarea mai multor percheziții într-un dosar legat tot de un partid asociat cu Ilan Șor. În acel caz, activiștii de partid creau conturi bancare la Promsviazbank. Prin intermediul aplicației bancare PSB, persoanelor cercetate le erau trimiși bani pentru coruperea electorală. Sumele variau între 10.000 și 55.000 de ruble (echivalentul a 1.975 - 10.870 MDL).

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te