Cinci prizonieri britanici eliberați de Rusia au sosit în Marea Britanie

Paramedicii ajută un prizonier de război ucrainean după un schimb de prizonieri, regiunea Cernihiv, Ucraina, 22 septembrie 2022.

Cinci prizonieri de război britanici eliberați de Rusia în cadrul unui schimb cu Ucraina au ajuns din nou în Marea Britanie la 22 septembrie. Venirea lor a fost confirmată de Presidium Network, o organizație non-profit care desfășoară activități de ajutorare în Ucraina, inclusiv evacuări cde refugiați și prizonieri.

Cei cinci sunt Aiden Aslin, Shaun Pinner, John Harding, Dylan Healy și Andrew Hill. Ucraina a anunțat mai devreme, în cursul zilei de ieri, faptul că 215 dintre soldații săi, inclusiv luptătorii care au condus apărarea oțelăriei Azovstal din Mariupol au fost eliberați, în schimbul a zeci de prizonieri ruși și a unui politician pro-Moscova. Schimbul este cel mai mare schimb între cele două părți de la începutul invaziei rusești din februarie.

Aslin și Pinner au fost capturați de forțele susținute de Rusia în orașul de coastă Mariupol din Ucraina în aprilie și au fost condamnați la moarte de un tribunal din din estul Ucrainei controlat de Rusia. Cei doi, împreună cu marocanul Brahim Saadoun, au fost găsiți vinovați de „activități de mercenariat și de comiterea de acțiuni menite să preia puterea” , sentință contestată și criticatăv de Ucraina și Marea Britanie.

Healy, un britanic care furniza asistență umanitară în Ucraina, a fost reținut în aprilie alături de Paul Urey, care a murit ulterior în detenție. Harding și Hill au luptat alături de forțele ucrainene și toți trei au negat că ar fi fost mercenari în fața tribunalului controlat de Rusia.