Cinci zile din viața unei jurnaliste din R.Moldova

Andriana Cheptine

Jurnalul săptămânal cu Andriana Cheptine.

Născută în 5 ianuarie 1991. A studiat în perioada 2009-2013 la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, specialitate – jurnalism, în 2013-2015 - masterat în Managementul Instituție Media la USM. Din 2013 – prezent, activează în calitate de jurnalistă la portalul politic – Tribuna.md. Este coordonatoare al primului volum al Enciclopediei „Oamenii Moldovei”, dar și reporter la cele trei ediții, a patra în proces, ale Almanahului Politic al Republicii Moldova, realizate de Compania de consultanță și promovare POLIEXPERT și portalul TRIBUNA.

Luni

Visam când a sunat alarma. M-am ridicat din pat mai greu ca de obicei. Mai greu, deoarece duminică am avut o zi încărcată, am fost în afara orașului și am vizitat-o pe bunica. Nu reușisem în ziua de Crăciun să trec în ospeție, iar luni, de sf. Vasile, era zi lucrătoare, așa că duminică a fost cea mai potrivită zi. Afară era trist și frig. Dis-de-dimineață am înțeles că va fi o zi de luni din seria celor care dai vina că e luni. Sunt lenoasă toată ziua, cum n-am mai fost de mult. Deși lucrez, totuși îmi lipsește entuziasmul. În redacție nu avem un program stabilit de dimineață cine și ce o să facă pe parcursul zilei, ne orientăm după situație, după evenimente. Cert e că, ca în fiecare dimineață, împart evenimentele politice programate pentru astăzi, cine și de ce e responsabil, iar în rest, fiecare își vede de treabă: sună, caută știri pe site-uri, facebook și doar se aud în redacție vocile – „fac eu asta”. Ziua de lucru am început-o urmărind declarațiile după ședința săptămânală a serviciilor Primăriei: socialiștii au cerut convocarea unei ședințe comune a reprezentanților mai multor instituții pentru a discuta despre compensațiile la agentul termic, la rândul lor, liberalii – au cerut convocarea ședinței extraordinare a CMC, pentru că, juriștii Primăriei au rămas fără dreptul, pentru anul acesta, de a reprezenta interesele municipalității în instanțele de judecată. Pe la amiază, i-am sunat pe nașul și finul, ca să-i felicit cu ziua numelui - Vasile, și le-am urat să le poarte noroc. După care m-am concentrat pe câteva idei de materiale, pentru a fi publicate pe tribuna.md la prima oră. Tradițional, la ora 17.00 am ieșit de la birou. Deși, pe parcursul zilei îmi făcusem ceva planuri pentru seară, am cedat, așa că am stat acasă și am vizionat un film.

Marți

Dat fiind faptul că luni am cam lenevit, săptămâna am început-o în forță de marți. Chiar de dimineață m-am trezit cu o dispoziție nebună de lucru, iar odată ajunsă la serviciu, acest lucru nu a dispărut, ba planul pentru întreaga zi m-a mobilizat. În timp ce pregăteam cafeaua de dimineață pentru toți colegii, responsabilitate care-mi revine, dar și pentru că deschid oficiul, mi-am amintit că văzusem seara un anunț precum că președintele Dodon va depune flori la bustul lui Eminescu. Zis și făcut, mi-am amintit la țanc, pentru că evenimentul începea chiar atunci. După, sigur, a urmat planul pe toată ziua, dar și idei pentru întreaga săptămână (ceea ce trebuia să fac luni). La cafea, am mai avut un subiect de discuție, o sărbătoare, acum 5 ani, de ziua Culturii, TRIBUNA s-a înnoit cu un „frățior” - curentul.md – un portal generalist. După, am început lucrul, mi-am încărcat ziua la maxim, pe lângă lucrul tehnic pe care-l fac zi de zi. Astfel, am reușit să sun patru analiști politici ca să le cer opinia vizavi de începerea campaniei electorale, să fac știri din câteva comunicate de presă, să formulez întrebări pentru niște interviuri, dar și neapărat să fac știri de la ședința CEC, care de-obicei, îmi revine. Pe la 16.00 deja simțeam că am obosit, totuși eram bucuroasă că am făcut tot ce îmi propusesem. Ajunsă acasă, mi-a venit pofta de a găti ceva, așa că am făcut niște sărmăluțe.

Miercuri

Dimineața era un trafic infernal, de aceea am ajuns la serviciu mult mai târziu decât de obicei. Odată ajunsă la lucru, am făcut o știre din briefingul socialiștilor din Consiliul Municipal, care au anunțat decizia că nu vor participa la ședința anunțată pentru această zi. După care, am savurat cafeaua și am discutat programul pentru întreaga zi. Dat fiind faptul, că nu erau într-atât de multe evenimente programate pentru această zi, pe lângă lucrul tehnic, mi-am propus să pregătesc un material pentru weekend, și anume un top politic, care este un material analitic și se publică pe tribuna.md săptămânal, duminica. În a doua parte a zilei, m-am concentrat și am pregătit materiale pe care urma să le publicăm la primele ore ale dimineții. Ziua de lucru mi-am încheiat-o cu ședința Comisiei Electorale Centrale, în cadrul căreia s-a examinat contestația lui Andrei Sîrbul, pretendent la calitatea de candidat independent la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 47, or. Camenca, Rîbnița, Dubăsari și Grigoriopol. Seara mi-a scris o fostă colegă de clasă să mă anunțe că sunt invitată la data de 2 februarie la „Întâlnirea cu absolvenții”, fiind cea mai tânără promoție din localitate - 10 ani. După discuție, am format un grup pe o rețea de socializare să discutăm la acest subiect. Deși la formarea grupului am adunat doar câțiva colegi, am rugat și pe ceilalți să mai adauge pe cei care mi-au scăpat, așa că în scurt timp, practic, era adunată toata clasa. Am schimbat câteva vorbe. Deși au trecut 10 ani, viața ne-a împărțit pe toți în toate părțile, cu mulți nu ne-am văzut de ani buni, la discuțiile din grup parca păream aceiași puștani de 18 ani. Deși nu am ajuns la un numitor comun, am râs cu poftă…Cert e că, anii trec, iar amintirile rămân.

Joi

Dacă e joi, atunci e vineri. Nu știu cum e la voi, dar în cazul meu, timpul se scurge atât de repede! Poate pentru că în agenda mea se regăsesc foarte multe sarcini ce vizează și weekendul. Dimineața m-am trezit de îndată ce a sunat deșteptătorul și mă mișcam foarte rapid prin casă, îmi propusesem să ies cu 10 minute mai devreme din casă. Știam că azi aveam programată o ieșire „ca între fete”, de aceea, de îndată ce m-am uitat în garderobă am ochit o rochie bordo cu flori. Deși îmi place culoarea neagră, am foarte multe haine de această culoare, totuși când îmbrac ceva colorat și ziua parca e altfel. La serviciu m-am uitat pe agenda evenimentelor, am constat că totuși e cam sărac programul, nici pe final de săptămâna politicienii nu au devenit mai energici. M-am mirat, fiindcă așteptam că, odată cu trecerea sărbătorilor și fiind în aproape campanie electorală, nu vom avea timp să răsuflăm. Totuși nu a fost așa. Posibil de săptămâna viitoare. La cafea m-am revoltat, în glumă, că am să-mi schimb strategia de lucru, mă strădui să fac materiale cu opinii, poziții, analize, dar cele mai citite, totuși, sunt materialele ușoare, pe bază de fotografii. De marți tot propuneam să strângem bradul în oficiu, însă unii colegi sugerau să lăsam această activitate pentru vineri. Azi nu am mai rezistat și l-am strâns. Procedura a fost mult mai rapidă decât împodobirea sau, cel puțin, noi nu am făcut un eveniment din asta, ca în anii precedenți. Am constatat că, odată cu strângerea bradului, se încheie și sărbătorile, atmosfera lejeră de lucru. Primul eveniment de care eram responsabilă era tocmai la 12.15, de aceea, de îndată după cafea, m-am axat pe pregătirea unor materiale pentru a doua zi dimineață, dar și weekend. După prânz, discutam cu colegii despre noul challenge apărut pe Facebook - #10yearschallenge și am început a căuta poze prin arhivă. Râdeam. Seara, după cum și era stabilit, am petrecut-o împreună cu două cele mai bune prietene.

Vineri

Se părea că după seara de ieri o să mă trezesc greu, însă, spre marea mea mirare, m-am trezit înainte de a suna deșteptătorul și, în general, totul mi se dădea foarte ușor. Ba mai mult, după o săptămână de trafic, se circula foarte ușor, plus am și găsit loc de parcare din prima. Ziua de lucru mi-am început-o cu ședința Guvernului, îmi era dor... de câteva săptămâni ședințele nu mai aveau loc. După ședință, mi-am amintit că, ieri-seara, Spekerul Candu a fost invitatul unei emisiuni televizate, am decis să ascult emisiunea în reluare, poate prind vreun subiect de știre. Președintele în exercițiu al OSCE, Ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, Miroslav Lajčák, se află în vizită de lucru în Republica Moldova, respectiv, urmează multe știri cu detalii de la toate întrevederile. Iar sunt responsabilă de ședința CEC, agenda e mare, din start mă gândesc că, practic, ziua de lucru se termină cu această ședință. La serviciu se simte că e vineri. Toată lumea așteaptă sfârșitul săptămânii și își face planuri de weekend. Eu nu mi-am stabilit ceva anume, dar îmi place și mizez pe spontaneitate.