Cine câștigă lupta pentru legile justiției: SUA sau Dragnea

Liviu Dragnea

„Îndemnul” Departamentului de Stat de la Washington adresat Parlamentului României este un test pentru partidele autohtone. Americanii le cer deputaților și senatorilor români pe un ton ce nu admite replica “să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”.

Reprezentanții PSD și ALDE, partide care formează arcul de guvernământ au dat răspunsuri neprietenoase, în vreme ce fruntașii Opoziției au păreri nuanțate despre felul în care s-a adresat diplomația americană. Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, au precizat într-un comunicat comun că Parlamentul României a luat act cu „neplăcută surprindere” de comunicatul Departamentului de Stat referitor la dezbaterea privind Legile justiției. Liderii celor două partide aflate la putere socotesc că americanii nu au făcut o analiză “echilibrată” și “obiectivă” înainte să-și exprime punctul de vedere. Apoi, într-un text foarte lung încearcă să explice, fără exemple convingătoare, ceea ce din punctul lor de vedere n-ar funcționa în justiția românească. Mai mult, Dragnea și Tăriceanu susțin că Washingtonul „trebuie să aibă încredere în Parlamentul Românei” pentru că este același care a aprobat 2% din Produsul Intern Brut pentru cheltuielile de apărare, care a decis participarea militarilor în Irak și Afganistan și care a adoptat legile privind achiziționarea sistemului american de apărare antirachetă Patriot de 4 miliarde de dolari.

Altfel spus, președinții celor două camere parlamentare vor să demonstreze, că dacă aceste măsuri militare au fost bune, atunci, prin tranzitivitate, și noile legi ale justiției vor fi cel puțin la fel de bune. Liviu Dragnea, șeful PSD și Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE cred că, la fel ca la București, totul e tranzacționabil, și că, dacă au decis să cheltuie în total 10 miliarde de euro pentru apărare în următorii trei ani, mergând la cumpărături de armament în Statele Unite, atunci Washingtonul va trece cu vederea derapajele lor democratice. Un calcul greșit s-ar putea spune, pentru că din comunicatul transmis de diplomația americană rezultă că noile legi ale justiției care “subminează lupta împotriva corupției” și “independența justiției” ar putea avea efecte și asupra Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite. Monica Macovei, cea care a făcut în 2005 legile așa cum sunt ele acum și a pregătit întregul pachet anticorupție pentru aderarea la Uniunea Europeană este de părere că prin acțiunile lor Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și partidele lor “au reușit să izoleze” țara pe plan extern.

Mai mulți parlamentari din Opoziției au fost scandalizați de răspunsul dat de cei doi în numele întregului Legislativ. Uniunea Salvați România a precizat că refuză să accepte ca numele Parlamentului României să fie „târât într-o luptă pentru apărarea intereselor personale” ale lui Dragnea şi Tăriceanu, ambii lideri având dosare penale. PNL sprijină pe mai multe voci declarația Departamentului de Stat, în schimb fostul ministru liberal al Justiției, senatorul Cătălin Predoiu a subliniat că “lupta cu PSD pentru independența Justiției nu e ușoară și orice sprijin e binevenit”, dar că nu poate să accepte “tonul pe care Departamentul de Stat vorbește României”. Liderul PNL, Ludovic Orban a explicat că poziția lui Dragnea și Tăriceanu este “iresponsabilă” și că parerea lui Predoiu e o excepție printre liberali.

Pentru prima dată după retragerea sa din prim planul politicii Românești, fostul premier Emil Boc, acum primar la al doilea mandat în Cluj Napoca a declarat că “atunci când un partener îți spune să nu greșești trebuie să îți pui un semn suplimentar de întrebare dacă drumul pe care ești este corect”. În schimb, liderul grupului PSD din Senat, Șerban Nicolae este de părere că cele transmise de Statele Unite sunt ”extrem” de “bizare”și “ofensatoare” şi că preşedintele României ar trebui să îi ceară ambasadorului la Washington să transmită un protest ferm.

Așadar, atlantismul este pus deocamdată sub semnul întrebării de dragul legilor justiției de către PSD, care în acest fel ar vrea să pună mâna pe toate pârghiile sistemului pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea și pe alții de dosarele pe care le au. E greu de spus până unde vor merge social-democrații pentru a-și atinge ținta: vor prefera să păstreze direcția pro-americană sau o vor sacrifica de dragul câtorva?