Cine e vinovat de moartea ursului Arthur (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

Ojdula, reportaj în satul lui Arthur

Procurorii anticorupție au deschis un dosar care vizează găsirea celor vinovați de acordarea derogării pentru vânarea ursului Arthur. Direcția Națională Anticorupție cercetează deocamdată doar fapta, până la găsirea dovezilor legate de persoane și vizează un eventual abuz în serviciu.

Este vorba despre ursul Arthur de 17 ani despre care un reprezentant al asociației române Agent Green spune că era „cel mai mare urs văzut în Romania şi fără îndoială în Uniunea Europeană”. Mai multe organizații ecologice l-au acuzat pe prințul Emanuel din familia regală a Liechtensteinului că a împușcat acest urs uriaș, încălcând astfel interdicția legată de vânarea unor animale carnivore mari cu valoare de trofeu.

Potrivit ecologiștilor români, prințul care locuiește într-un castel, la Riegensburg, în Austria, a beneficiat de o aprobare specială oferită de Ministerul român al Mediului, aprobare potrivit căreia el ar fi urmat să împuște o femelă care făcuse o serie de pagube în mai multe gospodării din Ojdula.

Dosarul deschis astăzi de procurorii anticorupție diferă de cel deschis săptămâna trecută de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc, unde sunt cercetate posibile infracțiuni de braconaj și uz de armă fără drept.

„A ochit” un urs pentru care ar fi plătit 7000 de euro...

Potrivit Associated Press, există documente oficiale care confirmă că, în luna martie, Prințului Emanuel i se acordase un permis de patru zile de vânătoare în județul Covasna și că, pe data de 13 martie, el „a ochit” un urs în vârstă de 17 ani, pentru care ar fi plătit 7000 de euro.

Legislația internațională și cea românească precizează că urșii bruni sunt o specie protejată și, în 2016, România a interzis vânarea unor animale tip trofeu. Cu toate acestea, majoritatea guvernelor care s-au succedat în ultimii 5 ani au stabilit, în acest sens, excepții, pe care le-au aprobat responsabilii de la Ministerul Mediului, pentru cazurile în care urșii ar fi provocat mari pagube sau ar fi amenințat viața oamenilor.

România are în jur de 6.000 de urşi bruni, probabil cea mai mare populaţie din Europa. Înmulțirea lor neașteptată în ultimii ani i-a adus pe urși în apropierea caselor sau chiar în fața blocurilor de la marginea Brașovului, în căutare de hrană. Acești urși gunoieri îi sperie pe mulți, de aceea există o dispută haotică între adepții ridicării interdicției de vânare a acestei specii și apărătorii vehemenți ai urșilor în orice situație.