Ce știm despre anti-occidentalul Călin Georgescu, surpriza prezidențialelor din România

Inginerul agronom Călin Georgescu a avut o carieră diplomatică și înainte și după căderea comunismului.

Politician eurosceptic și anti-occidental, Călin Georgescu, în vârstă de 62 de ani, a obținut un rezultat surprinzător de bun la prezidențialele din 24 noiembrie, câștigând primul tur de scrutin.

Născut pe 26 martie 1962, la București, Georgescu a absolvit Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din capitală și are un doctorat în pedologie (știința care studiază compoziția solului). A urmat cursuri postuniversitare în securitate și apărare națională la Colegiul Național de Apărare „Carol I”.

În campania actuală pentru prezidențiale, a folosit intensiv platforma TikTok pentru a-și face cunoscute ideile. A câștigat astfel rapid în popularitate.

În primul tur de scrutin a obținut peste 2 milioane din voturile alegătorilor români, dând peste cap toate așteptările. Dar mai poate fi învins în turul al doilea, pe 8 decembrie.

Direcția politică a lui Georgescu

Georgescu a fost asociat cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partid care i-a menționat de mai multe ori numele ca propunere pentru funcția de prim-ministru.

A fost inclusiv președinte de onoare al Alianței pentru Unirea Românilor, dar ulterior s-a distanțat de partid și l-a acuzat pe liderul AUR, George Simion, de legături cu Partidul Social Democrat (PSD).

Georgescu este unul dintre cei mai categorici promotori ai mesajelor anti-occidentale în România.

„I-a elogiat și pe şeful legionar Corneliu Zelea Codreanu, autorul unor asasinate politice în perioada interbelică, şi pe Ion Antonescu, autorul Holocaustului din România”, declara profesorul Florin Zeru, de la Școala Națională de Studii Politice, într-un articol al Europei Libere România, din 2022.

Apologia celor două figuri istorice controversate, precum Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu, a fost făcută imediat după ce fusese desemnat președinte de onoare al AUR.

Din această cauză, pe numele său a fost deschis un dosar penal, Georgescu fiind acuzat de Parchetului General de promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid şi crime de război, precum şi promovarea de idei, concepţii şi doctrine fasciste şi legionare.

De asemenea, într-un interviu pentru culturaroman.ro, din februarie 2021, Georgescu susținea că „UE a fost și este un proiect eșuat, o cacealma întinsă societăților captive”.

Agențiile internaționale de știri, despre surpriza românească

Consemnând victoria lui Georgescu în primul tur de scrutin, agențiile internaționale de știri amintesc că este un politician de „extremă dreapta”, fost membru al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).

„Candidatul de extremă dreapta surprinde alegerile din România”, scrie AFP, continuând: „Rezultatul e un cutremur politic în țara de 19 milioane de locuitori, membră NATO care a rezistat până acum pozițiilor naționaliste, deosebindu-se de Ungaria și Slovacia”.

AP notează că Georgescu, în vârstă de 62 de ani, a contrazis majoritatea sondajelor „trimițând unde de șoc în establishment-ul politic din România pe măsură ce a urcat în sondaje”.

Iar DPA scrie despre o „întorsătură surprinzătoare a evenimentelor” în alegerile românești.

Reuters notează că Georgescu a numit scutul de apărare antirachetă al NATO din orașul Deveselu o „rușine a diplomației”, amintind și că Georgescu a declarat că alianța nord-atlantică nu va proteja niciunul dintre membrii săi în cazul în care vor fi atacați de Rusia.

Agenția rusească ITAR-TASS scrie despre Georgescu că este „rezervat în privința aderării României la NATO și a făcut presiuni prudente pentru normalizarea cu Rusia”.

Carieră profesională a lui Georgescu

Georgescu a fost consilier al ministrului Mediului și secretar general în acest minister între 1997-1998, iar în 2004-2005, a fost director în ministerul de Externe.

A lucrat timp de 17 ani la Organizația Națiunilor Unite în domeniul conservării mediului.

De asemenea, Călin Georgescu a fost director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă și a coordonat elaborarea strategiilor naționale de dezvoltare durabilă din 1999 și 2008.

După Europa Liberă România

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te