Cine l-a felicitat de la Chișinău pe Lukașenko și cum arată celula unde a stat Igor Dodon

Alexandr Lukașenko în timpul unui interviu cu Associated Press la Palatul Independenței din Minsk, pe 5 mai 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Fostul președinte moldovean, Igor Dodon, l-a felicitat cu ocazia Zilei independenței Republicii Belarus, marcată pe 2 iulie, pe liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, urându-i „noi realizări impresionante în folosul țării și al cetățenilor”, relatează portalul Newsmaker. Uniunea Europeană, Statele Unite și alte guverne occidentale nu-l recunosc pe Lukașenko drept președinte legitim al Belarusului, opoziția spunând că alegerile din 2020 au fost fraudate. Kievul îl critică pe Lukașenko, spunând că ajută Rusia în timpul invaziei rusești în Ucraina.
  • Președinta Maia Sandu pe de altă parte va marca pe 6 iulie, la Vilnius, Zilei Statalității Lituaniei și se va întâlni cu oficiali lituanieni de rang înalt. Lituania este țara care găzduiește cei mai mulți oponenți au lui Alexandr Lukașenko alungați de acesta după protestele antiprezidențiale din 2020. Președinta moldoveană, relatează portalului Pro TV Chișinău, citând un comunicat oficial, mai călătorește săptămâna aceasta În Grecia, pentru o masă rotundă cu oficialități elene.
  • Portalul Jurnal.md relatează că primii soldați care au intrat în orașul Irpin, la sfârșitul lunii martie, după ce armata rusă a fost respinsă din localitatea din apropierea Kievului, au fost trei moldoveni din Legiunea Internațională a Ucrainei. Portalul citat dă numele unuia dintre combatanți, spunând că a fost în trecut polițist în brigada cu destinație specială „Fulger”. Nu este limpede care este situația legală a combatantului moldovean, despre care Jurnal a scris pe larg, mercenariatul fiind un delict penal în R. Moldova.
  • Lituania și Serbia s-au alăturat țărilor care au acceptat prelungirea automată a termenului de valabilitate a pașapoartelor moldovene, informează portalul Ziarului de Gardă. Ministerul de externe a notificat în luna mai autoritățile străine despre decizia R. Moldova de a extinde până la 30 iunie 2023 termenul de valabilitate pașapoartelor moldovene expirate în cursul anului curent, fără a emite acte noi. Alte țări care au recunoscut extinderea valabilității pașapoartelor moldovene expirate sunt Letonia, Israel, Federația Rusă, Armenia, Estonia, Azerbaidjan, Croația, Irlanda și Ucraina.
  • Portalul TV8 difuzează o dezmințire a Serviciului Vamal în urma afirmațiilor primarului capitalei, Ion Ceban, despre faptul că punctul de trecere al frontierei cu România, Leușeni, ar fi fost blocat la weekend de un număr mare de autocamioane. „La frontieră rămâne aceeași problemă”, a scris primarul Chișinăului pe pagina sa de Facebook. Serviciul Vamal a spus însă că „se lucrează în regim normal”. Guvernele de la București și Chișinău depun eforturi pentru a fluidiza traficul, care a crescut enorm în ultimele luni din cauza invaziei rusești în Ucraina și a blocării comerțului pe Marea Neagră.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Imagini postate de portalul TV8 din celula în care a fost plasat pentru două nopți fostul președinte Igor Dodon după reținerea sa pe 24 mai, au devenit virale pe Facebook, în ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Dodon a fost transferat ulterior în arest la domiciliu, cercetarea sa într-un dosar de corupție și trădare continuă, dar el spune că este un dosar motivat politic.
  • Pe Instagram-ul moldovean, este populară o postare a Ziarului de Gardă despre consecințe economice ale războiului din Ucraina și o hartă a respectării drepturilor LGBT postată de Europa Liberă.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Șoigu l-a informat pe Putin despre „eliberarea Republicii Populare Lugansk”