Cine sunt noii miniștri propuși de premierul Dorin Recean

Remanierile anunțate de premierul Dorin Recean urmează a fi confirmate de președinta Maia Sandu la 19 noiembrie

Premierul Dorin Recean a anunțat că vrea să-l mute pe Vladimir Bolea de la șefia Ministerului Agriculturii la cea a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și să pună șefe noi la ministerele Agriculturii și de Interne, în cadrul unei remanieri promise în urma recentelor alegeri.

Dar remanierea anunțată de premier într-o declarație de presă în seara de 18 noiembrie, urmând să fie aprobată pe 19 noiembrie de președinta Maia Sandu, este mai puțin amplă decât speculase presa și nu va afecta ministere ca cel al Justiției sau al Sănătății. Recean a declarat că „discuțiile și schimbările vor continua”, dar nu este limpede dacă a vorbi de alte schimbări de miniștri.

Cine sunt noile venite

Planul primului ministru prevede că ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, va fi înlocuit de Daniella Misail-Nichitin, care este acum secretar de stat în cadrul ministerului. Efros își anunțase demisia pe Facebook ceva mai devreme, fără să spună motivele. Dar plecarea sa era așteptată după ce liderii guvernării au spus că, în campania electorală recentă, a existat o amplă operațiune de cumpărare de voturi cu bani rusești, iar poliția nu a prevenit-o.

Premierul Recean a spus că viitoarea ministră va trebui să asigure „o mai bune sinergie” între unitățile Ministerului de Interne, iar în timpul negocierilor de aderare la UE, care urmează să înceapă în 2025, să „valorifice mai mult” sprijinul european pentru securitate și ordine publică.

Misail are studii medicale și juridice, are experiență în domeniul drepturilor omului, prevenirii și combaterii violenței în bază de gen, violenței în familie și contracarării abuzului și exploatării sexuale comerciale a copiilor.

Daniella Misail-Nichitin, nominalizată la conducerea ministerului Afacerilor Interne

Șefia Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare urmează să fie preluată de Ludmila Catlabuga, o antreprenoare care deține o fermă de vaci de rasă în localitatea Visoca, în raionul Soroca.

Premierul Recean a mai spus că numirea ei, în locul lui Vasile Bolea, a fost discutată cu asociații agricole de profil, iar prioritatea noii ministre va fi ceea ce Recean a numit „industrializarea” în sectorul agricol.

Bolea, în locul lui Spînu - o mutare „logică”

Transferul lui Vladimir Bolea de la Agricultură la Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale are loc după demisia anunțată de Andrei Spînu pe 11 noiembrie. Până recent om de bază în guvern și în partidul de guvernământ, PAS, Spînu s-a retras din ambele structuri, după ce opoziția l-a acuzat de presupuse ilegalități, pe care el le dezminte.

Premierul Recean a descris mutarea lui Bolea drept o decizie „logică”. Acesta a pus în aplicare o „agendă foarte dificilă, complexă, dar utilă” în domeniul agriculturii, iar acum urmează să preia un sector „la fel de important”, a spus șeful guvernului.

Dar Bolea a fost și criticat ca ministru al Agriculturii de asociații de fermieri, care au cerut un sprijin mai mare din partea statului în urma unor crize cauzate de secetă sau alte intemperii.

Ce schimbări anticipate nu au mai venit

Premierul Recean a spus, pe 6 noiembrie, că va face remanieri, după ce puterea pro-europeană a obținut o victorie la limită în referendumul despre aderarea R. Moldova la UE, pe 20 octombrie, iar președinta Maia Sandu, deși a câștigat un nou mandat pe 3 noiembrie, în turul doi de scrutin al prezidențialelor a pierdut votul în țară în fața candidatului pro-rus, Alexandr Stoianoglo, câștigând numai datorită sprijinului din diasporă.

În urma campaniei, Sandu a spus că a auzit și vocile alegătorilor nemulțumiți, promițând să accelereze reforma justiției, o restanță din primul său mandat.

Presa a anticipat înlocuirea ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, după cum au cerut și câteva partide extraparlamentare. Dar premierul Recean a spus pe 18 noiembrie că „are încredere” că ministra actuală va „putea duce la îndeplinire” partea reformei care depinde de ea. El a chemat la un efort mai mare al întregului sistem și a promis o „listă de garanții de securitate și garanții financiare pentru procurorii și judecătorii care își vor asuma dosarele dificile” de corupție.

Președinta Maia Sandu nu a comentat, deocamdată, public propunerile premierului Recean, dar se așteaptă că le va aproba la 19 noiembrie.

Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te