Consiliul Superior al Procurorilor a amânat pe mâine constituirea comisiei de evaluare a procurorului general suspendat Alexandru Stoianoglo. Din această comisie fac parte câte un reprezentant al președintei Maia Sandu, al Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, de asemenea procurorul general suspendat va avea un delegat.
Your browser doesn’t support HTML5
Ce se cunoaște despre cei cinci experți care îi vor evalua activitatea lui Stoianoglo și vor prezenta, în termen de o lună, propriile concluzii. În funcție de rezultat, se poate ajunge și la demitere, scopul real, potrivit opoziției, al acestei măsuri extraordinare introduse în lege în luna septembrie.
### Vezi și... ### Alexandr Stoianoglo adresează o scrisoare deschisă șefilor misiunilor diplomaticeDoi avocați, doi experți străini și o fostă judecătoare vor avea misiunea delicată să evalueze activitatea procurorului suspendat Alexandru Stoianoglo, dacă până marți, 23 noiembrie, cel supus controlului nu va înainta cereri de recuzare. Eventuala respingere a unui sau mai multor evaluatori este prevăzută în legislație.
Consiliul Superior al Magistraturii a delegat-o pe fosta magistrată Lidia Bulgac, care s-a pensionat anul trecut și a fost timp de un an președintă interimară a Curții de Apel Chișinău. Președinta Maia Sandu l-a propus pe expertul anticorupție din Slovenia Drago Kos. Ministerul Justiției – pe avocata Angela Popil. Procurorul general suspendat l-a înaintat pe avocatul Ion Matușenco, iar Consiliul Superior al Procurorilor a decis că breasla apărătorilor de stat să fie reprezentată de fosta procuroră DNA din România Mariana Alexandru.
În cazul reprezentantului procurorilor, cadru legal interzice să fie nominalizați procuri în funcție, altfel spus subalterni ai lui Stoianoglo. Așa s-a ajuns la numele Marianei Alexandru, în prezent consiliera procurorului-șef DIICOT România (Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism). În anii 2015-2016, Mariana Alexandru a fost expert european în R. Moldova, acordând suport procurorilor anticorupţie în dosarul fraudei bancare. Fostul speaker Andrian Candu aprecia activitatea procurorei Alexandru, la începutul misiunii, drept un sprijin în lupta cu marea corupție și reexaminarea dosarelor de rezonanță. Doar că mandatul unui expert european avea cu totul alte limitări, concluziile însă nu au fost făcute public.
Am întrebat-o pe avocata Lilia Potâng, reprezentând societatea civilă în Consiliul Superior al Procurorilor, de ce procurorii moldoveni au ales această opțiune și dacă nu puteau să delege din rândul veteranilor, după modelul magistraților: „Părerea mea proprie, cred că putea fi identificat cineva dintre foștii procurori. Dar eu nu pot să vă dau mai multe detalii, nu eu am fost raportor și chiar nu știu ce să vă spun”.
### Vezi și... ### Curtea de Apel Chișinău a respins eliberarea din arest la domiciliu a procurorului general suspendatÎn ceea ce privește componența comisiei de evaluare, Lilia Potâng spune că fiecare autoritate și-a desemnat propriul reprezentant în funcție de criteriile prevăzute în lege.
Expertul Drago Kos, propus pe șefa statului, a fost, timp de zece ani, președinte al Grupului de State împotriva Corupției (GRECO) al Consiliului Europei. Kos a vizitat R. Moldova în calitate de expert străin încă din perioada guvernării Voronin, evaluând activitatea fostului Centru pentru Combaterea Corupției, actualul CNA.
Reprezentantul procurorului general suspendat, avocatul Ion Matușenco, a fost în trecut procuror și a avut un rol crucial în ancheta cazului lui Valeriu Boboc, decedat în timpul demonstrațiilor din aprilie 2009. Potrivit avocaților victimei, Matușenco s-ar fi opus expertizelor internaționale.
### Vezi și... ### Puterea de la Chișinău a făcut încă un pas spre demiterea procurorului generalExpertul Centrului de Resurse Juridice, Daniel Goinic, afirmă că până acum CSP preferă să discute multe din chestiunile legate de această evaluare a lui Stoianoglo în regim de deliberare, respectiv având un caracter mai puțin transparent.
„Dezbaterea propriu-zisă vizavi de candidat/ candidați a fost făcută cu ușile închise. Așteptăm și noi să fie publicată hotărârea CSP în acest sens, cred că vom afla mai multe detalii. Din păcate această întrebare a fost ridicată de mai demult și în cadrul CSM, și în cadrul CSM. Există unele subiecte pe care legea le prevede clar când trebuie să fie cu ușile închise și când nu. Dar de multe ori observăm că CSP urmează practica ușilor închise motivând faptul că se discută multe date cu caracter personal sau date care ar afecta cumva urmărirea penală”.
Odată validată această comisie de experți, va avea la dispoziție o lună ca să întocmească un raport final, dând un calificativ procurorului general. Concluziile evaluatorilor vor fi puse la dispoziția Consiliului Superior al Procurorilor și numai în caz de notă proastă propunerea de destituire poate ajunge pe masa șefei statului.