Pe măsură ce talibanii își intensifică atacurile în Afganistan, luptele afectează puternic provincia Kunduz din nord. Mii de oameni au fugit din casele lor și s-au adăpostit în tabere temporare, unde duc lipsă de alimente și medicamentele. Refugiații spun că militanții talibani i-au amenințat că îi vor ucide.
Your browser doesn’t support HTML5
Iată ce povestește Abdul Wahed, tatăl unei familii numeroase cu care a reușit să fugă de violențe:
„În ultimele 10 zile sau două săptămâni, luptele s-au accentuat. Am locuit lângă o bază militară. Baza a fost cucerită [de talibani]. În cartierul nostru, aproape fiecare casă a fost lovită de obuze.”
Iar Zainuddin, un bătrân cu barba căruntă, spune că familia sa a fost scoasă în stradă de talibani în mijlocul nopții:
Nu a primit încă niciun ajutor. Nu avem mâncare și apă...
„Ne-au forțat să ieșim din casele noastre noaptea. Ne-au spus că, dacă nu plecăm, ne vor tăia bucăți. Ne-am părăsit casa și am petrecut o noapte în drum. Acum am ajuns la această tabără pentru persoanele strămutate. Nu a primit încă niciun ajutor. Nu avem mâncare și apă. ”
Tabăra de corturi în care s-au refugiat aceste familii se află la periferia orașului Kunduz, capitala provinciei. În corturi nu prea sunt locuri pentru toată lumea, așa că maturii și copiii sunt nevoiți să doarmă unii lângă alții. Zaiban, o femeie înconjurată de mai mulți copii și care are fața acoperită cu un văl, spune că până acum refugiații nu au primit hrană sau ajutor medical și că se simt lăsați în voia sorții.
„Nu a existat asistență și nici măcar nu au făcut un registru [cu persoanele strămutate]. Suntem aici cu copiii noștri pe această vreme toridă. Suntem patru familii dintr-un cartier și trăim cu toții într-un cort. Nu am primit niciun ajutor de la guvern. Este foarte greu de trăit așa. Dumnezeu să aibă milă de noi”.
Oficialii guvernamentali spun că sunt în curs de organizare pentru a ajuta civilii strămutați din cauza luptelor. Abdul Basit Ansari, consilier în Ministerul refugiaților și repatrierii din Afganistan:
„Aproape 6.000 de familii au fost strămutate [recent] din cauza războiului și a incertitudinilor. Am reușit să oferim ajutor pentru aproape 5.000 dintre ei. ”
Cifra de 6000 de refugiați pare însă mică în comparație cu proporțiile reale ale confruntărilor din Afganistan. În timp ce trupele internaționale își continuă retragerea, talibanii lansează noi și noi atacuri. Se crede că grupul extremist islamist controlează aproximativ o treime din districtele din țară. Oficialii cer combatanților să accepte negocieri, astfel încât viețile și casele civililor să fie salvate. Zabihullah Farhang, purtător de cuvânt al Comisiei independente pentru drepturile omului din Afganistan:
Cea mai mare parte a luptelor se duce în zone rezidențiale...
„Cea mai mare parte a luptelor se duce în zone rezidențiale și acestea au un impact teribil asupra vieții civililor. Îi îndemnăm [pe militanții talibani] să negocieze și să rezolve divergențele lor prin discuții ”.
### Vezi și... ### Aproximativ 600 de militari afgani au fost deportați din TadjikistanȘi în timp ce autoritățile guvernamentale cheamă talibanii la dialog și încearcă să se organizeze pentru a ajuta refugiații, luptele acerbe continuă în provincia Kunduz, care se învecinează cu Tadjikistanul. Iar pentru familiile strămutate există puține speranțe pentru o revenire la viața normală într-un viitor previzibil.