Cum contribuie civilii ucraineni la efortul de război al țării lor

Locuitori din Kiev pregătesc candele pentru a fi folosite în tranșee, octombrie 2022.

Sursele de lumină pe linia frontului devin din ce în ce mai valoroase după ce armata rusă a atacat infrastructura energetică, iar nopțile sunt mai lungi în timpul iernii.

Lucrători cu un vehicul de tip buggy proaspăt asamblat într-un atelier din Krivoi Rog, centrul Ucrainei, septembrie 2022.

Buggy-urile sunt prețuite pe câmpul de luptă pentru designul deschis care le permite luptătorilor să urce și să coboare rapid, le oferă pasibilitatea de a trage cu arma nestingheriți, și sunt capabile să ia o curbă strânsă în direcția opusă când e nevoie de o retragere rapidă.

Lăcătușul Anton Zaika arată o sobă nou construită în atelierul său din Sumî in luna august. Soba care funcționează cu lemne e proiectată special de tânărul de 35 de ani ca să fie folosită în tranșee, pentru încălzire și gătit.

Voluntară țesând o plasă de camuflaj într-un adăpost din Kiev în luna aprilie. Plasa e folosită pe ambele fețe ca să ascundă militari și vehicule de dronele cu camere de filmat.

Plase de camuflaj făcute de mână într-o curte din Liov în septembrie. 

Voluntare din Kiev împachetând produse vegetariene pentru militarii de pe linia frontului.

Andrii Palii pregătește plăci de blindaj în atelierul său din Zaporojie, mai 2022. Înainte de război, fierarul autodidact făcea săbii și armuri medievale, acum face blindaje pentru armata ucraineană.
 

Câțiva loclanici din Liov construiesc o barieră antitanc. Barierele anti-tanc poreclite „aricii cehi” sunt preferate pentru că pot fi mutate rapid dintr-o parte în alta. Sunt de asemenea capabile să reziste la explozii - chiar dacă sunt aruncate în aer, ele cad înapoi rămânând la fel de eficiente.
 

Ucrainence cosând veste tactice la Odesa.

Un ucraineană polizează marginile unei plăci blindate, regiunea Zakarpattya, martie 2022.

Un bărbat umple saci cu nisip pentru apărarea capitalei Kiev, când orașul fusese încercuit de forțele ruse la începutul lui martie.

Un voluntar pregătește de mâncare pentru militari și membri ai apărării teritoriale la Harkov, martie 2022.

În tot timpul invaziei ruse, civilii ucraineni au lucrat voluntar ca să facă echipamente vitale pentru efortul de război al Ucrainei.