Taxele adunate de la cetățeni și agenți economici în acest an ar putea aduce în bugetul municipal aproape 388 de milioane de lei, adică 5% din totalul veniturilor bugetare ale capitalei. Față de bugetul pentru anul trecut, încasările din taxe vor crește cu aproximativ 42 de milioane de lei.
Primăria a păstrat și anul acesta taxa pentru salubrizare, cea care a trezit nemulțumirea mai multor chișinăuieni anul trecut. Locuitorii capitalei vor scoate din buzunar 120 de lei anual, ceea ce va aduce municipalității circa 28 de milioane de lei.
Față de anul trecut, s-a majorat și taxa anuală pentru amenajarea teritoriului, care a crescut de la 174 la 185 de lei. Au rămas neschimbate taxele pentru posesorii de câini (120 de lei anual) și pentru parcare (35 de lei anual).
Totodată, Primăria a decis să majoreze taxele pentru unitățile comerciale și întreprinderile care prestează servicii în capitală.
Față de anul trecut, taxele anuale pentru centrele de asistență tehnică a automobilelor au crescut de la 15.800 de lei la 16.750 lei. Taxa pentru agențiile imobiliare a ajuns de la 11.000 la 11.700 lei.
Deținătorii de spălătorii auto vor plăti în acest an cu 300 de lei mai mult pentru o boxă – 5.600 de lei, iar cafenelele și restaurantele cu până la 50 de locuri vor plăti cu 300 și, respectiv, 600 de lei mai mult în noul an bugetar.
Decizia privind taxele locale, în mod normal, se aprobă odată cu bugetul localității. Potrivit legislației, bugetele locale pentru anul viitor trebuie adoptate până pe 10 decembrie. Anul acesta, primăria Chișinău a adoptat taxele abia pe 23 iulie, iar bugetul se examinează în ședința din 24 iulie.
În cadrul dezbaterii proiectului, consilierii au avut mai multe propuneri de modificare a taxelor, dar la capătul unei ședințe de șapte ore nu a fost votat niciun amendament la buget.
Cele mai multe propuneri veneau din partea consilierilor socialiști care voiau să crească unele taxe și să scadă altele pentru a stimula micul business. Tot ei au propus anularea proiectului primăriei Start-UP pentru tineri și redirecționarea banilor către pensionari. Socialistul Dinari Cojocaru a spus că amendamentele nu au fost susținute din cauza lipsei de „maturitate politică” a colegilor din CMC.
- Te-ar putea interesa și: Chișinău fără buget: Ce propun proiectele Primăriei și PAS și care are mai mari șanse să fie aprobat
La rândul său, consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au declarat că acum, la mai mult de jumătate de an de când trebuiau adoptate taxele locale, acestea nu mai trebuie modificate pentru a asigura predictibilitate pentru agenții economici. Însă PAS a cerut anularea taxei de salubrizare.
Președintele ședinței, consilierul MAN Corneliu Pântea a spus că multe dintre amendamentele propuse la ședință s-au discutat și în cadrul consultărilor publice, dar jumătate dintre ele nu au putut fi introduse din motive legale.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te