Peste 100 de procese verbale privind coruperea electorală pasivă au fost recepționate de Centrul Național Anticorupție (CNA) de la Inspectoratul General de Poliție.
CNA a anunțat că examinează pretinsele încălcări, dar pe unele din ele a aplicat deja amenzi.
Potrivit procurorilor anticorupție, este vorba despre constatarea faptelor de pretindere, acceptare sau primire, personal sau prin mijlocitor, de către un alegător a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor.
Amenzile consistente pentru „pomenile electorale” au fost introduse în legislație anul acesta, în luna iulie, și au intrat în vigoare în august, iar competența aplicării sancțiunilor a fost atribuită Centrului Național Anticorupție.
- Te-ar putea interesa și: Explainer | Ce n-au voie alegătorii în campania electorală
Pe 7 octombrie, CNA a anunțat reținerea unei persoane și confiscarea unui milion de lei, în diferite valute, în urma unor percheziții desfășurate la Orhei, în localitatea Jora de Jos. Procurorii susțin că un grup de persoane ar fi planificat compromiterea procesului electoral din 20 octombrie în Jora de Jos, inclusiv prin coruperea alegătorilor.
CNA nu precizează despre ce formațiune politică este vorba, dar a publicat imagini după percheziții în care apar simboluri ale blocului pro-rus Victorie-Pobeba, al oligarhului fugar Ilan Șor.
Potrivit investigației, mijloacele financiare ridicate ar fi urmat să fie utilizate pentru remunerarea membrilor de partid și a simpatizanților acestuia, organizarea evenimentelor festive, concertelor, întrunirilor sau altor acțiuni publice, închirierea mijloacelor de transport, alimentarea cu combustibil sau remunerarea șoferilor.
CNA amintește că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile a instanțelor de judecată.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te