Documentul a fost semnat de directorul CNA, Alexandr Pînzari, și procurorul-șef al EPPO, Laura Codruța Kovesi, pe 26 noiembrie, în marginea unei conferințe anuale a EPAC/EACN (Rețeaua europeană a punctelor de contact pentru combaterea corupției și Rețeaua autorităților anticorupție din țările UE), ce se desfășoară zilele acestea la București.
Potrivit acordului, cele două instituții se vor concentra pe cazurile legate de corupție și fraudă în ceea ce privește fondurile UE, precum și pe recuperarea bunurilor infracționale, creând un cadru legal pentru schimbul de informații, date și probe. Acest lucru va contribui la identificarea rețelelor criminale complexe care acționează în Republica Moldova și în statele membre ale UE, se spune într-un comunicat al CNA.
- Te-ar putea interesa și: Posibilele fraude cu fondurile europene de preaderare, pe agenda discuțiilor dintre Kövesi și autoritățile de la Chișinău
Totodată, EPPO ar urma să ofere asistență tehnică, formare și cele mai bune practici pentru fortificarea capacităților CNA de investigare a cazurilor de corupție.
„Această cooperare între EPPO și CNA va consolida interacțiunea între cele două instituții, va adăuga valoare investigațiilor și va spori capacitatea instituțională de a combate infracțiunile de corupție și a fraudei. Un astfel de parteneriat nu servește doar intereselor de protecție a intereselor financiare ale UE, ci contribuie și la obiectivele mai largi de transparență, responsabilitate și integrare europeană”, a declarat șeful CNA, Alexandr Pînzari, după semnarea acordului.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te