Coaliția pentru Incluziune si Nediscriminare ( CIN) susține în raportul său despre implementarea în Moldova a prevederilor Cărții Sociale Europene, că dreptul la sănătate reproductivă nu este garantat tuturor persoanelor din Moldova și că statul nu respectă prevederile articolelor din Cartea socială europeană pe care Republica Moldova le-a ratificat şi asupra cărora şi-a asumat obligaţii.
În ceea ce privește respectarea dreptului la sănătate reproductivă, femeile, în special cele cu dizablităţi, sunt grupurile sociale care se confruntă cu mai multe încălcări ale acestui drept, se arată în raportul citat de agenția IPN. La o conferință de presă, avocata expertă în drepturile omului, Doina-Ioana Străisteanu a remarcat că pe piaţa farmaceutică din Republica Moldova nu sunt suficient de diverse contraceptivele moderne pentru femei și a criticat lipsa adaptării centrelor medicilor de familie cu rampe speciale contruite correct pentru femeile c nevoi speciale.
Autorii raportului indică asupra faptului că în multe centre lipsesc scaunele ginecologice adaptate pentru femeile cu dizabilităţi locomotorii, deşi legea de mai mult de şase ani impune statul să fi realizat aceste adaptari. Cu referire la articolul Cărţii sociale europene care garantează dreptul la asistenţă socială şi medicală, autorii raportului mai constată că în Republica Moldova până în prezent nu există centre de urgenţă şi nici un sistem de referire pentru cazurile de violenţă sexuală unde victimele abuzurilor sexuale să beneficieze de asistenţa socială şi medicală necesară.
„Nu avem aprobate procedurile standard de operare pentru referirea cazurilor de violenţă sexuală, anume acele proceduri care se referă la anchetă, asistenţă socială şi medicală. Aici, recomandăm Guvernului să prioritizeze crearea acestor echipe direcţionare, cu adaptarea procedurilor standard necesare, astfel ca victimele acestor infracţiuni să acceseze serviciile necesare”, a spus avocata, citata de IPN. Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare (CIN) a fost inființată anul trecut.
Pe parcursul primului an de activitate s-a reușit să se demonstreze că societatea civilă din Republica Moldova este capabilă de a conlucra și consolida eforturile în lupta împotriva discriminării , scrie IPN.