Colaboratoare a lui Navalnîi, obligată să plătească o amendă uriașă

Irina Fatyanova, conducătoarea echipei politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi

Fosta șefă a echipei politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, încarcerat în Sankt Petersburg, afirmă că a fost obligată să plătească de 3,9 milioane de ruble (53.400 de dolari) poliției ca despăgubiri pentru costurile legate de dispersarea mitingurilor neautorizate împotriva arestării lui Navalnîi în ianuarie 2021.

Irina Fatyanova a scris pe Telegram că un tribunal din Sankt Petersburg a pronunțat hotărârea pe 29 aprilie. În aprilie anul trecut, Fatyanova a fost condamnată la 10 zile de închisoare fiind găsită vinovată de organizarea mitingurilor pro-Navalnîi din 23 ianuarie și 31 ianuarie 2021.

### Vezi și... ### Alexei Navalnîi: Occidentul trebui să deschidă un „front al informaţiei”

În iulie, comisia electorală din Sankt-Petersburg i-a interzis Irinei Fatyanova să participe la alegerile din septembrie, din cauza legăturilor sale cu Navalnîi. În iunie, un tribunal municipal din Moscova a decis în favoarea unei cereri a procurorului de a declara Fundația anticorupție a lui Navalnîi (FBK) și alte organizații legate de politicianul de opoziție drept „extremiste”. Măsura i-a împiedicat pe cei asociați cu Navalnîi și cu rețeaua sa de birouri regionale din întreaga Rusie să candideze la funcții publice.

De asemenea, această măsură implică posibile pedepse lungi cu închisoarea pentru activiștii care au cooperat cu aceste organizații, o măsură considerată de critici ca fiind o încercare de a îndepărta potențialii candidați ai opoziției.

### Vezi și... ### Închisoare cu executare pentru Liubov Sobol, colaboratoarea opozantului Alexei Navalnîi