Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a admis recursul procurorilor, respingând recursul avocaților fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon față de decizia primei instanțe de a prelungi pentru încă 30 de zile mandatul de arestare la domiciliu pe numele socialistului, informează zdg.md.
Avocații fostului președinte ar fi vrut ca el să fie judecat în stare de libertate.
### Vezi și... ### Procurorul din dosarul Dodon: „Se aplică arestul la domiciliu, dar nu așa cum e scris în lege”Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai și este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită. El a fost arestat după ce procurorii anticorupție au efectuat percheziții în mai multe imobile deținute de Dodon și rudele lui: la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova . Pe 21 iulie curent, completul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, a admis cererea procurorilor și au dispus prelungirea măsurii preventive sunt formă de arest la domiciliu, pentru 30 de zile, în privința fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon.
Fostul șef de stat socialist are interdicția de a pleca de la domiciliu și de a comunica cu alte persoane cu excepția celor care trăiesc cu el sau sunt membri ai familie. Procurorul de caz Petre Iarmaliuc spune că magistrații „au casat parțial încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a emis erorile admise de către judecătorul de instrucție, deoarece atât instanța de fond, la 26 mai, când a aplicat arestul la domiciliu cât și instanța când a prelungit măsura preventivă atât la 21 iunie cât și la 21 iulie au admis erori în sensul de a aplica alte restricții, ceea ce constituie o eroare gravă judiciară. Colegiul penal a făcut o corectare a acestei erori” Iarmaliucl a mai spus și că nu a cerut ca Igor Dodon să nu comunice cu mass-media, așa cum susține fostul președinte.
### Vezi și... ### Apocalipsa după Dodon și TauberDupă arestarea sa, Igor Dodon a dat mai multe declarații controversate, unele referitoare la propriul caz, altele cu caracter general, ca de pildă felicitarea lui Alexandr Lukașenko cu ocazia Zilei independenței Republicii Belarus, marcată pe 2 iulie, pe liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, urându-i „noi realizări impresionante în folosul țării și al cetățenilor ”. S-a plâns totodată că i se interzice libertatea de a comunica și a amenințat cu CEDO. „Îi deranjează că discut cu presa, că îmi spun opinia față de fărădelegile care au loc în țară. Ei nu cunosc, probabil, practica CEDO. Au fost mai multe condamnări în cazuri când unui învinuit i s-a interzis să vorbească cu presa”, le-a spus jurnaliștilor Igor Dodon, pe 19 iulie, la ieșirea din sala de judecată.
Procurorii le-au solicitat magistraților să-i interzică acestuia să discute în presă sau pe rețelele de socializare despre dosarul în care este vizat și să ofere interviuri acasă, din arest la domiciliu. La solicitarea Europei Libere, Petru Iarmaliuc a afirmat că procurorii nu sunt deranjați că Igor Dodon oferă interviuri în general, cât de faptul că acesta „diseminează opinii care pot influența mersul anchetei”.