Colonel rus, implicat în masacrul de la Bucea, arestat în Rusia pentru acuzații de fraudă

Mai mulți ofițeri de rang înalt, printre care și ministrul adjunct al Apărării din Federația Rusă, Timur Ivanov, au fost arestați în ultimele luni pentru acuzații grave de corupție. Imagine generică

Ofițerii Serviciului federal de securitate al Rusiei (FSB) l-au reținut pe colonelul Artiom Gorodilov, care a fost plasat în arest preventiv, fiind acuzat de fraudă. Anterior, el a fost sancționat de SUA și alte state occidentale pentru presupusa implicare în masacrul de la Bucea din aprilie 2022.

Gorodilov a fost reținut în orașul Reazan de ofițerii FSB, iar un tribunal din Moscova a aprobat cererea procurorilor de a-l plasa în arest preventiv pentru două luni. Colonelul pledează nevinovat, scrie serviciul rusesc al Europei Libere.

Detaliile acuzațiilor formulate împotriva sa nu sunt cunoscute, audierile fiind petrecute cu ușile închise. Kommersant scrie că frauda „în proporții mari” de care este acuzat colonelul rus, potrivit Codului Penal, începe de la un milion de ruble.

În trecut, Departamentul de Stat al SUA l-a sancționat pe Gorodilov pentru ceea ce a numit „implicarea sa în violarea flagrantă a drepturilor omului, în special execuții extrajudiciare” în Ucraina.

Presa occidentală a scris că acesta, în calitate de comandant al regimentului de asalt aeropurtat 234, staționat în Pskov din 2019 și ulterior transferat la Bucea la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, a fost implicat în crime de război.

New York Times a publicat o investigație în care numele său a apărut în mod repetat, confirmând implicarea militarilor aflați în subordinea sa în masacrul civililor de la Bucea.

Totul a pornit după ce la sfârșitul lunii martie 2022, după retragerea armatei ruse, autoritățile locale și jurnaliștii au anunțat descoperirea a peste 400 de cadavre a civililor, mulți dintre ei împușcați sau decedați în urma torturilor la care au fost supuși.

În aprilie 2022, Gorodilov ar fi fost promovat la rangul de colonel de gardă înainte de termen printr-un decret al Ministerului rus al Apărării, pentru luptele purtate în regiunea Kiev. Ulterior, a fost numit comandant al brigăzii 83 de asalt aerian staționată în Ussuriisk.

Kommersant a notat că în dosarul penal, colonelul este numit drept comandat al regimentului de asalt aerian.

Gorodilov nu este însă singurul militar rus de rang înalt arestat în ultima perioadă. În aprilie, Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat că fostul viceministru al apărării, Timur Ivanov, este suspectat că a luat mită în proporții foarte mari – infracțiune penală care se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare.

Un alt important membru al Ministerului rus al Apărării care a fost arestat este generalul-locotenet Iuri Kuznețov, șeful Direcției principale de personal a instituției. Agenția TASS relata că la percheziția de la domiciliul său au fost găsiți peste un milion de euro, monede de aur și ceasuri de lux.

În aceeași listă a intrat și generalul-maior Ivan Popov, fost comandant al Armatei a 58-a, fiind reținut și acuzat de fraudă la scară deosebit de mare, potrivit aceleiași surse.

Mai mult, în urma remanierilor guvernamentale din luna mai, a fost înlocuită și conducerea Ministerului rus al Apărării. Fostul ministru Serghei Șoigu a fost numit în Consiliul de Securitate, iar în locul său a fost numit Andrei Belousov. (C.B.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te