Comandantul armatei ucrainene: Ucraina are nevoie de „paritate de foc” cu Rusia

Uzina de azot de la Severodonețk văzută printr-un geam spart, 19 iunie 2022.

Ucraina are nevoie de „paritate de foc” cu Rusia pentru a „stabiliza” situația din Luhansk, i-a spus comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni omologului său american, generalul Mark Miley, șeful statelor majore ale armatei Statelor Unite. „Am discutat despre situația operațională și fluxul livrărilor internaționale de asistență tehnică”, a făcut cunoscut Zalujni într-o postare online, după convorbirea telefonică avută cu Miley.

Kievul a primit asistență în valoare de miliarde de dolari de la partenerii săi occidentali, după declanșarea neprovocată a invaziei Rusiei în Ucraina pe 24 februarie. Liderii ucraineni spun însă că e nevoie de mai mult ajutor, după ce Rusia și-a continuat înaintarea împotriva ultimului punct de rezistență al Ucrainei în regiunea Luhansk.

La patru luni de la începerea războiului, forțelor ucrainene li s-a ordonat pe 24 iunie să se retragă de la Severodonețk, unde săptămâni de lupte de stradă și bombardamente rusești violente au transformat orașul într-o ruină aproape totală. Ucraina consideră această retragere o posibilitate de regrupare pe noi poziții și o limitare a pierderilor de vieți omenești în rândul forțelor sale, în timp ce e foarte posibil ca Rusia să vadă în această evoluție o victorie semnificativă.

Căderea Severodonețkului, unde sute de civili au rămas blocați într-o uzină chimică, face ca Lisiceansk, de pe malul celălalt al râului Siverski Donețk, să fie ultimul oraș important controlat de ucraineni în regiunea Luhansk.

Pe 24 iunie devreme, Hirske, un district-cheie cam la 35 de kilometri de Lisiceansk, a fost ocupat de forțele rusești.