Comemorarea Zilei Holocaustului fără Rusia | Maia Sandu: trebuie o voce puternică împotriva urii, xenofobiei și antisemitismului

Intrarea în fostul lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz, astăzi memorial și loc de pelerinaj.

Mai mulți supraviețuitori ai Holocaustului au participat la ceremonia de la Oświęcim, Polonia, care a marcat 78 de ani de la eliberarea lagărului nazist de exterminare Auschwitz – Birkenau de către Armata Roșie. Anul acesta însă, pentru prima dată, nu a fost invitată nici o oficialitate rusă, din cauza invaziei din Ucraina.

Se estimează că peste un milion de oameni, marea majoritate evrei, au fost uciși la Auschwitz-Birkenau. Lagărul nazist situat pe teritoriul Poloniei ocupate a început să funcționeze în mai 1940. Pe lângă evrei, printre victime s-au numărat prizonieri de război sovietici, polonezi și membri ai minorității roma.

Ceremonia din acest an a avut loc sub patronajul onorific al președintelui polonez Andrzej Duda.

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că „suferința a 6 milioane de evrei nevinovați uciși nu va fi niciodatăuitată – la fel și suferința supraviețuitorilor”.

„Ne reamintim de responsabilitatea noastră istorică de Ziua Memorială a Holocaustului, astfel încât promisiunea noastră „să nu se mai repete vreodată” să dăinuiască ”, a scris el pe Twitter.

Ziuai Holocaustului a fost marcată în Bundestagul german, Berlin, 27 ianuarie 2023.

Parlamentul german a organizat un eveniment comemorativ axat anul acesta pe cei care au fost persecutați pentru orientarea lor sexuală. Mii de homosexuali, lesbiene, bisexuali și transexuali au fost încarcerați și uciși de naziști.

Persecuția la care au fost supuse minoritățile sexuale a fost recunoscută public doar la câteva decenii după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, reamintește Associated Press.

Rusia nu a fost invitată la ceremoniile de comemoare

Supraviețuitorii Holocaustului care au participat la ccomemorare și-au exprimat oroarea față de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei, cu aproape un an în urmă.

„Trupele ruse care ne-au eliberat atunci, sunt acum în război în Ucraina. De ce? De ce există o astfel de politică?", a spus Zdzislawa Wlodarczyk, supraviețuitoare a lagărului de exterminare de la Auschwitz, astăzi în vârstă de 89 de ani.

Your browser doesn’t support HTML5

Cinci lucruri despre Auschwitz

Directorul memorialului Auschwitz – Birkenau, Piotr Cywinski, a comparat crimele naziste cu acelea comise de ruși în orașe ucrainene precum Bucea și Mariupol. În opinia sa, au fost inspirate de aceeași „megalomanie bolnăvicioasă”, iar lumea liberă nu poate rămâne indiferentă.

„A rămâne indiferent înseamnă a accepta crima”, a mai spus Cywinski.

Rusia a reacționat dur pentru că nu a fost invitată la ceremonii. „Indiferent de modul în care «non-partenerii» noștri europeni încearcă să rescrie istoria, memoria eroilor sovietici-eliberatori și ororile nazismului nu pot fi șterse”, a scris purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, pe o rețea de socializare.

Când a lansat invazia din Ucraina, pe 24 februarie 2022, Rusia a invocat – printre motive – și nevoia de o așa-zisă „denazificare” a țării vecine.

În 2005, președintele rus Vladimir Putin a participat la ceremoniile marcând 60 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski marcând Ziua Holocaustului la monumentul de la Babi Yar, Kiev, 27 ianuarie 2023

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a marcat vineri Ziua Holocaustului printr-o postare pe rețelele de socializare, în care a făcut aluzie la situația din propria țară.

„Știm și ne amintim că indiferența și ura ucid”, a scris el.

O aluzie la invazia rusă din Ucraina a făcut și președinta Maia Sandu, în postarea sa pe Twitter, în care a marcat Ziua Holocaustului:

„Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să avem o voce puternică și unită împotriva urii, xenofobiei și antisemitismului.

Adunarea Generală a ONU a desemnat ziua de 27 ianuarie drept Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului, pentru a marca eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz și a reamintit de cele 6 milioane de evrei uciși, împreună cu alte victime ale nazismului.