Comentarii critice față de politica SUA în Afganistan, după ce talibanii au capturat capitala Kabul

Trafic intens de mașini și înghesuială la Kabul, unde milițiile Taliban au preluat controlul, Afganistan, 16 august 2021.

Capturarea subită a capitalei afgane de către talibani, după ce au avansat rapid pe întreg teritoriul țării, a stârnit un val de comentarii critice față de politica Statelor Unite în Afganistan, unde Washingtonul nu a reușit să construiască un guvern democratic capabil viabil, în ciuda cheltuielilor de miliarde de dolari și a doua decenii de sprijin militar.

Președintele american Joe Biden încă mai urmează să facă declarații în urma căderii Kabulului în mâinile talibanilor și alungării guvernului afgan. Dar figuri cheie din administrația sa au recunoscut că aceasta a fost surprinsă de viteza dezintegrării forțelor de securitate afgane în momentul retragerii militarilor americani din Afganistan.

Biden, care nu a crezut că talibanii pot obține controlul în Afganistan, se confruntă cu o serie de opinii critice în special din partea opoziției republicane, care spune că reputația Statelor Unite de putere globală a fost grav afectată.