Minutul electoral: „Cu-cu-ri-gu! Cu-cu-ri-gu! Cine a mâncat covrigu’?!”

Your browser doesn’t support HTML5

Your browser doesn’t support HTML5

Minutul electoral din 14 iulie 2021

Mai anapoda decât întrebarea PENTRU CE AȚI VOTAT? - adresată în ziua scrutinului celor mai barosani demnitari și lideri de partide -, nici că s-ar putea inventa. Intervievatele și chestionații, constrânși de lege să țină limba după dinți, fac echilibristică verbală, ca să evite agitația electorală. Dar nu scapă ocazia să-și laude barosul și toată lumea se prinde că Zinaida a votat cu secera stacojie, Marina a votat cu merișorul verde cu dungi roșii, iar Maia a votat cu deep yellow submarine.

Excelează, ca de obicei, un post de televiziune cu pretenția de a fi burikul Pământului. Aflăm, neapărat, cine a venit cu soția din dotare.

Iar liderul socialiștilor beneficiază de o porție dublă de atenție pentru că, la fel ca Lukașenko, îl scoate în lume pe prințișorul-moștenitor. Decidenții de la televiziune, ascunși în spatele soldaților din teren, țin să ne informeze că odrasla votează în premieră, că face facultate la Chișinău, dar e hotărâtă să meargă în China pentru un profil inexistent în Republica Moldova. Ce treabă are destinația sa academică cu ștampila vacii și coada primăriei e greu de înțeles. Dîm sigaret s mentolom. Prințișorul face parte din caseta VIP, deci este întrebat și el CE A VOTAT. După care TEVEburikul precizează că tata și fiul au aruncat, concomitent, buletinele în urna de vot.

Apoi sunt vânați oameni de rând, puși în situația jenantă de a debita platitudini. - Vă place că s-a scumpit benzina? - Nuuuuuu! - Ați dori să plouă? - Daaaaa! - Așa-i că e nasol când drumul e plin de gropi? - Daaaaa!

Telemaratonul electoral se încheie, obligatoriu, cu declarații de presă în bârlogurile de partid. Spasiba-bogdaproste-mulțumim-jos cu pălăria-amin! Câștigătorii dau cep la șampanie. Perdanții își ling rănile, încercând să nu-și trădeze emoțiile, ca Știrliț în cafeneaua Elephant. Iar pe fundal se aud urlând ambulanțele.