Gheorghe Cojocaru: „Prezența liberalilor la guvernare întărea certitudinea unei politici previzibile în raport cu marii parteneri occidentali”

Gheorghe Cojocaru

Puncte de vedere în dialog.

Your browser doesn’t support HTML5

Un punct de vedere de Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Liberalii au fost mereu un element incomod pentru mai toate coalițiile de guvernare, din care au făcut parte din 2009 încoace, începând cu fostele guverne în frunte cu liderii liberal-democraților și până la guvernul în frunte cu democratul Pavel Filip. Intransigența liberalilor era una de natură axiologică, mai curând, aceștia remarcându-se în plan intern, mai ales, prin aderarea la valorile naționale românești și, în plan extern, prin îmbrățișarea și promovarea unui curs ferm euroatlantic. Așa sau altfel, prezența lor la guvernare întărea certitudinea unei politici previzibile în raport cu marii parteneri occidentali ai Republicii Moldova și, în special, cu Uniunea Europeană și Organizația Atlanticului de Nord.”

Vasile Botnaru

Europa Liberă: Dvs. sugerați că liberalii erau cumva deținătorii de busolă. După plecarea lor de la guvernare, s-ar putea ca democrații să fie mult mai flexibili?

Gheorghe Cojocaru: „Potrivit asigurărilor date și de șeful Guvernului, și de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, indiferent de despărțirea de liberali, cursul actual va fi păstrat și continuat. În plan parlamentar, locul liberalilor trecuți în opoziție va fi ocupat, după cum se vede, de facțiunea constituită în jurul foștilor liberal-democrați și popularilor lui Iurie Leancă, care vor trebui, probabil, să se regăsească și în viitoarea formulă restrânsă a Executivului.

Partidul Democrat, astăzi deja din postura de singura formațiune de guvernământ, va trebui să-și lărgească rezervorul de cadre, ceea ce se și întâmplă deja prin absorbția unor diverse personaje și de pe stânga, și de pe dreapta scenei politice.”

Europa Liberă: Ce garanții oferă Partidul Democrat că va continua cursul de integrare europeană?

Gheorghe Cojocaru: „Că place sau nu, dar Partidul Democrat a promovat și continuă să promoveze o politică pro-europeană. Guvernul, în frunte cu democratul Pavel Filip, este cel care implementează Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. Rămânând de unii singuri la guvernare, democrații nu se vor pomeni în situația de a debuta în rolul de garant al cursului de integrare europeană, ci de a continua ceea ce au făcut până în prezent. Au acumulat suficientă experiență politică pentru a face față unui asemenea exercițiu în continuare. Și, după cum declară liderii partidului, au suficientă voință politică pentru a nu se abate de la acest curs.”

Europa Liberă: I-am auzit pe mai mulți analiști care deja cântă prohodul pentru liberali. Părăsirea guvernării îi va ajuta să rămână pe linia de plutire, cum credeți?

Gheorghe Cojocaru: „Sondajele de opinie atestă o prăbușire a liberalilor în simpatiile electorale, plasându-se la periferia vieții politice mult sub pragul de accedere în viitorul Parlament. După o serie de scandaluri și acuzații de corupție, liberalii trec astăzi printr-o fază extrem de grea. Au ieșit erodați de la guvernare și, după cum arată aceleași sondaje de opinie, se pare că nu mai au lideri care să retracteze formațiunea pe un traseu ascendent. Nici înghesuiala de grupări liberale pe dreapta nu va putea favoriza o eventuală revenire a liberalismului ca un curent puternic în viața politică, nemaivorbind de faptul că dreapta, în ansamblu, trece ea înseși printr-un proces dificil de reașezare.”