A intrat în vigoare asa-numita lege anti-propagandă, care limitează retransmiterea unor programe ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova. E vorba de emisiunile cu conţinut informativ, analitic, militar şi politic produse în statele care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Despre efectele ei posibile au stat de vorbă în studioul nostru de la Chișinău Valentina Ursu și Igor Boțan:
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Dle Boțan, gata cu dezinformarea rusă pe teritoriul Republicii Moldova? Or, noile reglementări urmează să protejeze spațiul informațional de dezinformare, de manipulare venită din exterior. Dvs. ce credeți?
Igor Boțan: „Noi trebuie să citim foarte atent documentele oficiale. Mă refer la hotărârea Dumei de Stat din 24 ianuarie și la hotărârea Parlamentului adoptată săptămâna trecută cu privire la riposta pe care, chipurile, Republica Moldova o dă Rusiei. În hotărârea Dumei de Stat se spune foarte clar că „coordonatorul”, dl Vladimir Plahotniuc, este, de fapt, omul care a uzurpat puterea în Republica Moldova. Asta spune în mod explicit această hotărâre a Dumei de Stat și Duma de Stat se adresează către Guvernul Federației Ruse ca să întreprindă măsuri pentru ca cetățenii din Republica Moldova, totuși, să aibă acces la ceea ce aici este numit „propagandă”. Și de asemenea, această hotărâre a Dumei de Stat recomandă Guvernului rus să revadă contractele cu beneficiarii din Republica Moldova care au contracte cu canalele din televiziune din Federația Rusă care promovează propaganda.
Aici apare un șir de întrebări legate inclusiv de reacția de răspuns a Parlamentului Republicii Moldova: Cine sunt beneficiarii din Republica Moldova a contractelor semnate cu televiziunile din Federația Rusă? De fapt, sunt două persoane – una care este „coordonatorul”, dl Vlad Plahotniuc, lider al Partidului Democrat, și un alt beneficiar este Partidul Socialiștilor. Dacă ne uităm atent la hotărârea pe care a adoptat-o Parlamentul Republicii Moldova în răspuns față de hotărârea Dumei de Stat, găsim acolo lucruri foarte importante.
În primul rând, găsim în această hotărâre a Parlamentului Republicii Moldova faptul că autoritățile moldovene încearcă să se justifice. Ele spun: „da, dar noi am adoptat această lege de contracarare a propagandei, pentru că aceste canale din Federația Rusă fac propagandă și denigrează liderii politici și partidele din Republica Moldova, aducând atingere și sentimentelor cetățenilor moldoveni”. Asta este o justificare, de ce a fost adoptată legea.
Al doilea lucru foarte important este că de fapt Parlamentul Republicii Moldova spune Federației Ruse: „Dragă Federația Rusă, vă rugăm nu dați curs acestei hotărâri a Dumei de Stat, pentru că veți lăsa cetățenii Republicii Moldova fără televiziune rusească. Noi vrem doar propaganda rusească să nu pătrundă, dar televiziunile rusești să rămână în Republica Moldova”.
Al treilea lucru este că Parlamentul din Republica Moldova amintește Rusiei că există un parteneriat strategic și Republica Moldova ar vrea să refacă acest parteneriat strategic, dar nu înțelege comportamentul Rusiei. Și al patrulea lucru foarte important este de amenințare. Parlamentul din Republica Moldova spune că: „dar noi știm că voi finanțați partide ilegal. Nu vă spunem care, dar, dacă veți insista și veți exercita presiuni asupra noastră, s-ar putea ca partidele pe care le susțineți să pățească cam ceea ce a pățit Partidul „Patria” condus de Renato Usatîi în 2014”. Asta deja este o amenințare. Iată așa stau lucrurile.”
Europa Liberă: Eu am mai auzit și alte voci ale comentatorilor politici care cred că această lege a transmis semnale ambigue și iată de ce: pentru că guvernarea, încercând să joace cartea pro-Vest, pe de altă parte, totuși, în spatele acestor acțiuni colaborează foarte bine cu președintele pro-rus Igor Dodon.
Igor Boțan: „Este adevărat. Această impresie s-a creat la foarte multă lume că există un cartel între dl Dodon și Vlad Plahotniuc. Iată, din punctul meu de vedere, această hotărâre a Dumei de Stat vrea să transmită un mesaj foarte puternic, inclusiv dlui Dodon și socialiștilor că Rusia nu acceptă astfel de jocuri, pentru că sunt jocuri aici, în Republica Moldova, jocuri care sunt țintite spre polarizarea spectrului politic. Dodon e pro-rus, democrații sunt, chipurile, pro-occidentali și, de fapt, cu eforturi comune polarizează opinia publică, doar aceste formațiuni au media-holdinguri, ambele au promovat până acum așa-zisa propagandă rusească prin canalele despre care vorbim; și iată că în această hotărâre a Dumei de Stat se spune cu text deschis că Federația Rusă la cel mai înalt nivel îl consideră pe dl „coordonator” că a uzurpat puterea de stat în Republica Moldova. Deci, mesajul pe care ar trebui să-l înțelegem este că dl Dodon și Partidul Socialiștilor nu trebuie să-și facă iluzii că, după alegeri, ar putea face un fel de coaliție a socialiștilor și a democraților.”
Europa Liberă: Guvernarea adoptând această lege, pentru că de două ori după ce a respins-o președintele Igor Dodon, a fost revotată în Parlament, îi adaugă capitol politic președintelui?
Igor Boțan: „Capital politic nu-i adaugă, dimpotrivă încearcă guvernarea să atragă atenția asupra luptei pe care, chipurile, o poartă cu interferența Federației Ruse și aici este foarte interesant să ne amintim că, pe de o parte, în hotărârea această a Parlamentului se reamintește că Republica Moldova ar vrea să revină la parteneriatul strategic și drept dovadă, ce poate servi? Adresarea Ministerului de Externe către ONU de a retrage din ordinea de zi a ceea ce Guvernul Republicii Moldova a promovat. Deci, condamnarea prezenței militare rusești în Transnistria și noi vedem că autoritățile din Republica Moldova au intrat într-un fel de impas: pe de o parte, de dragul polarizării, s-a mers și la hotărârea Curții Constituționale pentru declararea Transnistriei drept teritoriu ocupat de Federația Rusă, și adresarea către ONU pentru a condamna această ocupație și a cere retragerea trupelor și iată că pe neprins de veste în această situație hotărârea Parlamentului se referă la parteneriatul strategic pe care autoritățile moldovene ar vrea să-l refacă cu Federația Rusă.
Deci, jocul de-a cartelul politic, de polarizare a spectrului politic a ajuns într-un punct care creează probleme atât pentru socialiștii dlui Dodon, cât și pentru democrații dlui Plahotniuc. De aici vedem trei-patru mesaje într-o singură declarație de Parlament în care se justifică, încearcă să refacă relațiile și dacă nu, atunci amenințarea că „știm că finanțați partide și s-ar putea ca aceste partide să nu ajungă până la alegeri.”
Europa Liberă: Am aflat că acum se pregătește o întrevedere bilaterală Serghei Lavrov – Tudor Ulianovschi. Cei doi șefi ai diplomației de la Chișinău și Moscova ar putea să discute inclusiv pe marginea acestui subiect al acestei legi anti-propagandă?
Igor Boțan: „Ei pot discuta orice. Noi înțelegem că relațiile sunt foarte proaste din cauza jocului pe care îl fac cei din Republica Moldova. Mă refer la dl Dodon și dl Plahotniuc, dar după ce Curtea Constituțională a adoptat un document, un act constituțional, de fapt, că teritoriul Republicii Moldova este ocupat. Și dacă este ocupat și acolo există armată de ocupație, ce poți discuta, dacă nu retragerea? Iar dacă nu discuți aceste lucruri, dar te justifici că, „domnule, trebuie să înțelegeți că iată voi ați promovat propagandă care a adus atingere imaginii „coordonatorului” ș.a.m.d., lucrurile acestea scot în evidență că cei care au plămădit toată această campanie acum se află în impas. ”
Europa Liberă: Ceva mai devreme ați amintit despre contractele pe care le au cele două holdinguri controlate de către politicieni cu presa din Federația Rusă, dar am înțeles că aceste contracte ar fi fost semnate în alte țări în zone offshore?
Igor Boțan: „Atunci trebuie să vedem cui servește acest gen de contracte și noi știm cui servește și să ne dăm seama dacă nu cumva este aruncarea prafului în ochi pentru noi, cetățenii Republicii Moldova, atunci când, chipurile, se luptă cu propaganda rusească, iar în același timp se adresează către Federația Rusă, de exemplu, Parlamentul, majoritatea parlamentară și spune: „fiți atenți, nu cumva să aduceți atingere intereselor cetățenilor din Republica Moldova pe care vreți cumva să-i lipsiți de dreptul de a recepționa emisiuni ale canalelor rusești în Republica Moldova”.
Deci, noi vedem un joc și acest joc scoate la suprafață un șir de inconsistențe în comportamentul guvernanților și aliaților lor socialiști cu care, chipurile, iată, luptă din răsputeri, dar luptă așa că își caută, hai să zicem, profiturile electorale de comun acord – unii pe segmentul euroasiatic, iar ceilalți pe așa-zisul segment pro-european.”