În vizita lui săptămânală la studioul din Chișinău al Europa Liberă, istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru a discutat cu Vasile Botnaru despre evenimentele politice de la începutul anului 2018.
Gheorghe Cojocaru: „Două fapte produse la vârful puterii au marcat începutul anului politic 2018: suspendarea președintelui Igor Dodon, care începe să devină deja o procedură de rutină, și numirea noilor membri ai Cabinetului în frunte cu Pavel Filip prin decretul președintelui interimar, Andrian Candu. Într-un an electoral, iar la finele lui 2018, mai curând, vor avea loc alegeri parlamentare în termen, în acest an electoral confruntarea la vârf pare să devină dominanta vieții politice din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Până la un start oficial al anului electoral mai e o mulțime de vreme, dar vedem că lumea își testează mușchii, verifică muniția electorală. Prin urmare, putem presupune că există un risc oarecare să se înceapă și anumite mișcări stradale, proteste. Deci, confruntarea asta la vârf ar putea avea efecte imediate și imprevizibile. Cât de mare este acest risc, cum credeți?
Gheorghe Cojocaru: „Deocamdată, cel puțin, această confruntare între Președinție și Guvern, în ciuda retoricii zgomotoase de până acum a președintelui Dodon, se înscrie în anumite limite, conștientizate și respectate, printr-un fel de conivență sau în lipsa acesteia, de cele două părți. Este demn de semnalat, totodată, că începutul acestui an, oricât ar părea de straniu, înregistrează și o anumită moderație a tonului cu care președintele Igor Dodon reacționa la acțiunile Guvernului, acțiuni care-i strâmtorau prerogativele prezidențiale. Dacă anul trecut nici nu apuca să se stingă ecoul unor pași ai Guvernului, că președintele și amenința cu o nouă „revoluție socialistă”, la acest început de an, surprinzător, Igor Dodon pare mai ezitant și mai preocupat să se asigure ordinea și legalitatea procesului electoral, înainte de toate.”
Europa Liberă: Dacă v-aș ruga să vă puneți ochelari de psihanalist și v-aș întreba cum se explică această nouă atitudine a președintelui Dodon, ce ați spune? Sigur că nu renunțați și la analiza politică.
Gheorghe Cojocaru: „De preferat este, totuși, ca specialiștii în psihologie, psihiatrie să își pună această întrebare și să formuleze și răspunsurile. Ceea ce vă pot spune eu, dacă se va continua în acest registru, probabil, va trebui să se constate o anumită modificare tactică a liniei politice pe care președintele Dodon și-ar dori s-o urmeze în acest an electoral. Poate că la mijloc sunt niște lecții pe care Președinția le-a însușit în urma anului politic trecut, mai ales, în urma referendumului ratat din Chișinău, poate că președintele și-ar dori să arate că se maturizează, din punct de vedere politic, și că privește mai departe de alegerile parlamentare de la finele anului care începe. Până la urmă se va vedea, dacă este vorba de o anumită atitudine asumată sau de un gest aiurea, făcut înainte de Anul Nou și pe vechi.”
Europa Liberă: Dacă tot am ieșit deja din perioada dorințelor scrise sau gândite, cum credeți, ce le va aduce acest an oamenilor simpli, celor mai mulți dintre noi?
Gheorghe Cojocaru: „Să le aducă ceea ce își doresc și așteaptă cu adevărat, și pentru că 2018 este anul în care își pot alege, o dată la patru ani, soarta de mai departe, să nu rateze șansa de a îndrepta lucrurile în mai bine.”