Gheorghe Cojocaru: „După ce președintele Parlamentului, Andrian Candu, declara într-un interviu că cei care pledează în mod pașnic pentru unirea cu România nu trebuie tratați ca niște paria ai societății din Republica Moldova, ci cu respect și condescendență pentru opțiunea lor, ca cetățeni egali în drepturi ai acestui stat, și președintele Igor Dodon, într-un interviu recent, încearcă să nuanțeze un punct de vedere mai elaborat față de fenomenul unionismului românesc de la Chișinău.”
Europa Liberă: Dar nu se poate spune că și-a schimbat total părerea. Dacă ne gândim la declarația sa prin care punea pe aceeași treaptă unioniștii și hoții, acum ce vrea să spună, de fapt, președintele mai nou?
Gheorghe Cojocaru: „Da, acum președintele distinge între câteva segmente ale curentului unionist: pe de o parte, cei care cred sincer în idealul unității românești, pe de alta, cei care dintr-o disperare față de nivelul actual de viață extrem de scăzut se aliniază mișcării unioniste, ca o soluție pentru ieșirea din criza endemică care macină societatea din Republica Moldova, ceea ce nu este departe de adevăr.
Este de reținut că de această dată președintele nu se hazardează în afirmații nesusținute cu privire la natura infracțională a rădăcinilor unioniste, subliniind că nu ar fi „anti-român”, ceea ce se vede mai greu, și că este doar „anti-unionist”, ceea ce se vede de departe.”
Europa Liberă: Dodon oricum îi crede pe unioniști dușmani ai statalității moldovenești, dar ce soluții vede președintele?
Gheorghe Cojocaru: „Prin scoaterea în afara legii a tuturor organizațiilor „anti-stataliste” și urmărirea penală a acestora, precum și prin preluarea puterii de către Partidul Socialiștilor la alegerile parlamentare din toamnă, după care, după cum susține președintele Dodon, va crește „în curând” calitatea vieții și numărul celor dezamăgiți de nivelul de trai va scădea, astfel încât vor dispărea și motivațiile economice pentru a pune la îndoială utilitatea statalității Republicii Moldova.
Istoria recentă a Republicii Moldova arată, cu regret, totuși, că este mai ușor a vota o lege punitivă, decât a asigura buna funcționare a economiei și un nivel de trai decent populației care votează tot mai mult... cu picioarele.”
Europa Liberă: Referindu-ne la recentele evenimente legate de marcarea Centenarului Unirii Basarabiei cu România, președintele Dodon spunea că nu-și dorește ca moldovenii să ajungă în situația în care vor considera „statul vecin ca stat dușman”. Asta cum trebuie să înțelegem?
Gheorghe Cojocaru: „Este de datoria celor care guvernează, inclusiv a instituției prezidențiale, să asigure relații bune, înainte de toate, cu țările vecine. Or, spre deosebire de instituția Guvernului, anume președintele este cel care nu are vreo contribuție în acest sens. Apoi, datele sociologice relevă că imaginea României în mediul populației Republicii Moldova se îmbunătățește tot mai evident, astăzi între 25 și 35 la sută din populație vede în statul român un aliat de nădejde al Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Datele sociologice recente spun că ar fi circa 50 la sută din populație adversari ai unirii cu România.
Gheorghe Cojocaru: „Da, dar a te opune unirii și a vedea în „statul vecin” un dușman sunt lucruri diferite. Dincolo de faptul că există un segment rigid anti-românesc, trebuie să ne întrebăm câți din cei care nu agreează, din diverse motive, ideea reîntregirii, sunt dispuși să perceapă România ca pe un „stat dușman”? Și ce motive raționale ar avea pentru aceasta, mai ales în condițiile în care statul român investește tot mai energic în economia națională, adică în bunăstarea tuturor cetățenilor Republicii Moldova?”