Comerțul liberalizat dintre R. Moldova și UE, prelungit cu încă un an

Moldova, Vama Giurgiulești, 29 iuilie 2023

Consiliul European a prelungit cu încă un an comerțul liberalizat dintre Uniunea Europeană și R. Moldova, pentru șapte categorii de produse agricole. Decizia a fost aprobată luni, 13 mai, și va intra în vigoare din 25 iulie 2024, când actualele măsuri de abolire a restricțiilor vor expira.

Astfel, producătorii moldoveni vor exporta pe piața europeană: struguri de masă, roșii, usturoi, mere, cireșe, prune și suc de struguri, fără taxe și restricții cantitative.

„În timp ce Rusia impune embargouri, UE rămâne un partener solid, deschizând tot mai mult piața. Încă o dovadă a sprijinului constant al Uniunii Europene pentru țara noastră. Mulțumim partenerilor noștri europeni”, a scris ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, pe rețelele sociale.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a transmis că în urma liberalizării temporare a comerțului, în perioada 2021-2023, exporturile moldovenești către Uniunea Europeană au înregistrat o creștere remarcabilă:

  • strugurii de masă – de la 15,8 mii tone, la 32,3 mii tone;
  • merele proaspete - de la o mie de tone, la 13,2 mii tone;
  • prunele - de la 25,8 mii tone, la 60,4 mii tone;
  • cireșele - de la 74 de tone, la 2,9 mii tone.

Unele produse au depășit cotele prevăzute, cum ar fi strugurii – cu 62% și cireșele - cu 93%.

Autoritățile spun că grație liberalizării comerțului cu UE, în 2023, producătorii agricoli au economisit aproximativ 6 milioane euro și au înregistrat afaceri în valoare de 89,5 milioane de dolari, în creștere cu 129% față de anul precedent.

Pentru prima oară, suspendarea taxelor și cotelor de import pentru producătorii moldoveni a intrat în vigoare în iulie 2022 și a fost ulterior extinsă pentru alte 12 luni, în luna iulie a anului trecut. Această măsură a UE a servit drept sprijin pentru producătorii agricoli moldoveni, ale căror căi comerciale de comerț au fost blocate în urma declanșării de Rusia a războiului în Ucraina.

Datele Biroului Național de Statistică arată că în anul 2023, ponderea exporturilor din R. Moldova către Uniunea Europeană a fost de 65,4%, însumând 2,6 miliarde de dolari, cu 4,3% mai mult față de 2022. Ponderea importurilor din UE a fost de 48,3%, ajungând la 4,2 miliarde de dolari, cu 4,1% mai puțin comparativ cu anul 2022.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te