Comisar european: UE va ajuta Moldova, dacă Gazprom nu-i va mai livra gaze 

Maia Sandu în cadrul unei vizite la Bruxelles unde s-a întâlnit cu comisarul european Johannes Hahn, iulie 2019

În cazul în care concernul rus Gazprom va sista livrarea de gaze naturale, Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova să primească volumul necesar de gaze, la un preț rezonabil, a declarat comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn.

Aflat într-o vizită la Chișinău, oficialul a spus că UE dorește să ajute Republica Moldova în special în problemele ce țin de lanțurile logistice de livrare a energiei, precizând că partenerii europeni lucrează acum la o soluție fezabilă.

„În cazul în care acest lucru se va întâmpla cu adevărat (n.r. sistarea livrării de gaze naturale), și noi am văzut în trecut că Rusia nu-și onorează niciun fel de obligațiuni, noi vom face totul, vom vedea cum putem ajuta R. Moldova să se descurce în această situație, să beneficieze de volumul necesar de gaze, la un preț rezonabil. Suntem conștienți de constrângerile financiare și bugetare din țara dvs. și este inimaginabil să punem o presiune și mai mare pe buget”, a spus Hahn, într-o conferință de presă comună cu președinta Maia Sandu.

La rândul său, șefa statului a reamintit că R. Moldova are rezerve de gaze pentru câteva săptămâni, iar în cazul unei sistări, vor fi aplicate soluții alternative.

„Dacă vom fi deconectați, în pofida faptului că avem un contract pentru următorii 4 ani, asta va înseamnă că Gazprom nu vrea să ne vândă gaze naturale la un preț mai mic, așa cum stabilește contractul pentru perioada care începe cu 1 octombrie”, a spus Maia Sandu.

Cât despre asigurarea cu energie electrică, președinta a precizat că autoritățile de la Chișinău discută cu Tiraspolul, Ucraina și cu alți potențiali furnizori de energie electrică.

R. Moldova a cumpărat gaze naturale pentru rezervele de stat, care însă nu sunt suficiente pentru întregul sezon rece. De asemenea, statul a cumpărat combustibili alternativi – cărbune și păcură.

### Vezi și... ### Moldova își suplinește rezervele de gaze, insuficiente însă pentru toată iarna