Comisarul european pentru justiție încurajează un dialog real între autorități și judecători 

Didier Reynders, comisarul european pentru justiție

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, aflat în vizită la Chișinău, într-un plin proces de reformare a sistemului de justiție, a declarat că este important ca autoritățile „să deschidă un dialog real cu judecătorii”, în contextul demisiilor în lanț ale magistraților moldoveni.

La o conferință de presă, Reynders a spus că astfel de situații au existat și în alte state în care s-a desfășurat reforma justiției, adăugând că „un blocaj de câteva săptămâni sau de 2-3 luni nu înseamnă sfârșitul jocului”.

Potrivit oficialului european, chiar dacă procesele de pre-vetting și de vetting sunt complicate, comisiile ar trebui să fie foarte selective. „Ceea ce trebuie să faceți este să asigurați o calitate înaltă a reformelor”, a declarat comisarul pentru justiție.

El a reamintit că reformarea sistemului de justiție este o parte importantă în calea integrării europene a R. Moldova. „Va fi foarte important pentru R. Moldova să îndeplinească toate condițiile de respectare a statului de drept, înainte de a deveni stat membru. Trebuie să fim siguri că vom avea o adevărată schimbare în sistemul de justiție”, a punctat Reynders, spunând, de altfel, că autoritățile nu ar trebuie să facă în acest proces concesii.

### Vezi și... ### Un grup de judecători, membri ai CSM își depun demisia, continuând demisiile în lanț ale magistraților

La Chișinău, Reynders a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Comisarul le-a dat asigurări că Uniunea Europeană urmărește procesul de reformare a justiției și că este gata să ofere sprijinul de care este nevoie.

Vorbind despre rezistența pe care o întâmpină autoritățile din partea unor oameni din sistem, Maia Sandu i-a spus că „cei care nu apreciază eforturile de curățare a justiției și de combatere a corupției sunt persoanele compromise din justiție”.

### Vezi și... ### Podcastul „Reporterii”: Despre demisiile în lanț ale judecătorilor sau mici concluzii după prima etapă de pre-vetting