Comisarul european pentru vecinătate și extindere va vizita Chișinăul

Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi (dreapta), alături de prim-ministrul R.Moldova, Dorin Recean, înainte de Consiliul de asociere UE-Moldova la clădirea Consiliului European din Bruxelles, 21 mai 2024.

Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, și alți oficiali de la Bruxelles vor vizita Chișinăul pe 9-11 iulie, când capitala moldoveană va găzdui prima rundă de screening a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Olivér Várhelyi va fi primit de președinta Maia Sandu și va avea discuții cu premierul Dorin Recean, spicherul parlamentului Igor Grosu și cu alți oficiali, a anunțat Delegația permanentă a UE în R. Moldova.

Este o premieră când sesiunea de screening are loc în capitala unei țări candidate la aderare, a explicat, recent, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, într-o emisiune la Pro TV.

„De obicei, toate delegațiile țărilor candidate merg la Bruxelles. Noi avem marea onoare să vină Comisia Europeană la Chișinău. Este prima dată în istorie. Noi am încercat ceva nou, în așa fel încât colegii din Comisia Europeană să poată să ne cunoască nu doar prin legislație, dar și prin felul nostru de a fi, cum reușim să organizăm acest screening la noi acasă”, a declarat Cristina Gherasimov.

Prima rundă de screening va fi dedicată capitolului privind achizițiile publice, a precizat negociatoarea-șefă cu UE.

Screening-ul este o etapă de pregătire a negocierilor propriu-zise de aderare la UE și presupune o examinare analitică a legislației naționale și a conformității acesteia la 33 de capitole din acquis-ul comunitar (legislația UE).

Pe 25 iunie, la Luxemburg, au avut loc conferințele interguvernamentale ale Comisiei Europene cu Republica Moldova și Ucraina care au demarat oficial negocierile de aderare a celor două țări la UE.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te