Comisia de la Veneția din cadrul Consiliului Europei a ajuns la concluzia că prevederile „Convenției de la Istanbul” privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice - ratificată de Parlamentul de la Chișinău - nu contrazic articolul din Constituția R. Moldova, privind libertatea părinților de a-și educa copii în spiritul religiei lor și a propriei concepții despre familie.
### Vezi și... ### Curtea Constituțională a cerut avizul Comisiei de la Veneția în legătură cu ratificarea Convenției de la Istanbul
În concluzia unei lungi analize, care pune atât Convenția de la Istanbul cât și Constituția moldovenească în contextul larg al angajamentului R. Moldova de a respecta drepturile fundamentale ale omului, se arată – între altele – că menționând discriminarea în bază de gen, Convenția de la Istanbul nu face decât să combată discriminarea femeilor pentru simplul motiv că sunt femei. Nu poate fi interpretată drept o încercare de a deschide drumul pentru o posibilă legalizarea a căsătoriilor între persoane de același gen.
Articolul din Convenția de la Istanbul care se referă la educație nu face decât să cerea țărilor semnatare să insiste ca femeile și fetele să nu fie discriminate în programa școlară, respectiv să-i educe pe copii în spiritul toleranței și al egalității între genuri, două valori de bază ale drepturilor omului.
### Vezi și... ### Una din trei femei, maltratată: „Se crede bărbatul stăpân, la noi e așa”Oricum, Comisia de la Veneția atrage atenția, dela bun început, că este prerogativa Curții Constituționale a R. Moldova să verifice dacă un tratat internațional este sau nu în acord cu legea fundamentală a țării. Pe de altă parte, însăși Constituția R. Moldova precizează că tratatele internaționale privind drepturile omului au prioritate, în cazul unui conflict cu legislația locală.
Domnica Manole, președinta Curții Constituționale de la Chișinău a cerut la începutul lunii noiembrie Ministerului de Externe să amâne înaintarea instrumentului de ratificare a Convenției de la Istanbul până primește opinia Comisiei de la Veneția. Opinie cerută „în contextul discuțiilor din spațiul public referitoare la pretinsa neconstituționalitate a legii de ratificare a Convenției”, se arată într-un comunicat de presă al Înaltei Curți din 2 noiembrie 2021.
Curtea Constituțională fusese sesizată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) din Parlament în legătură cu ratificarea Convenției. Opoziția de stânga, dar și clerul ortodox au spus public că se opun Convenției de la Istanbul pentru că unele prevederi ar „promova avortul”, ar „legaliza căsătoriile între persoanele de același sex” și ar „distruge valorile și tradițiile creștine”.
Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul pe 14 octombrie. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au boicotat votul. Pe 20 octombrie, președinta Maia Sandu a promulgat legea de ratificare a Convenției.
Republica Moldova este al 35-lea stat membru al Consiliului Europei (din 47) care a ratificat Convenția de la Istanbul.
Clarificări similare fuseseră cerut Comisiei de la Veneția, în 2019, și de Armenia.