Banii ar urma să acopere o parte a necesităților de finanțare a bugetului pentru 2024 și să sprijine stabilitatea macroeconomică, permițând totodată continuarea reformelor, se arată într-un comunicat al Comisiei.
Economia Republicii Moldova a înregistrat o creștere modestă în 2023, după o recesiune profundă în 2022. Cu toate acestea, țara rămâne afectată de războiul din Ucraina și continuă să se confrunte cu grave probleme de securitate energetică, potrivit executivului comunitar.
- Te-ar putea interesa și: Guvernul va împrumuta 98 de milioane de euro pentru modernizarea unor drumuri și puncte vamale
Este a patra tranșă a unui program de asistență macrofinanciară al Comisiei Europene, care a constatat că autoritățile moldovene au îndeplinit condițiile specifice pentru eliberarea acestei plăți. Este vorba, între altele, despre îmbunătățirea guvernanței sectorului public și consolidarea independenței Băncii Naționale, progrese în consolidarea statului de drept și combaterea corupției, măsuri de sprijinire a energiei regenerabile, reformarea Codului vamal și alinierea acestuia la Codul vamal al UE, precum și adoptarea unei Strategii naționale pentru dezvoltare economică ce oferă „o viziune ambițioasă pentru orientarea politicilor economice” până în 2030, constată Comisia Europeană.
Asistența macrofinanciară a UE pentru Republica Moldova vine în sprijinul procesului de integrare europeană și se ridică, în total, la 295 de milioane de euro.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te