Pentru a adopta această măsură este nevoie ca o majoritate a țărilor membre ale UE să o susțină. O primă discuție în acest sens a avut loc marți.
„Având în vedere atacurile continue ale Rusiei asupra infrastructurii civile și critice din Ucraina, condiții de întoarcere în siguranță a cetățenilor ucraineni nu sunt în acest moment”, se arată în comunicatul Comisiei, care propune extinderea cu un an a termenului de ședere în UE, scrie AFP.
Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au oferit prima dată refugiaților ucraineni dreptul de ședere în blocul comunitar la doar câteva săptămâni de la declanșarea invaziei la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei.
Comisia susține că dorește să „țină ușile deschise” pentru oamenii care continuă să fugă de acest război și să ofere mai multă „stabilitate” celor aflați deja în UE. Anunțul vine și în condițiile în care forțele ucrainene se confruntă cu dificultăți în a menține linia frontului, iar bombardamentele rusești au distrus jumătate din rețelele electrice din țară.
Pe fondul nevoii de luptători pe front, Kievul încearcă să-și convingă partenerii europeni să-i încurajeze pe bărbații ucraineni cu vârste de mobilizare să se întoarcă acasă, dar efortul se lovește de obstacole juridice și etice.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că refugiații ucraineni sunt așteptați să revină în țară doar după încheierea războiului, atunci când va începe și reconstrucția țării.
„Nu este nicio îndoială că reconstrucția va începe după război. (...) Vor fi o grămadă de locuri de muncă după ce se va întâmpla asta”, a spus Zelenski în cadrul unei conferințe cu cancelarul german, Olaf Scholz. (C.B.)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te