Comisia Europeană acceptă gazele naturale și energia nucleară în „tranziția verde”

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, 2 februarie, forma finală a așa-numitei „taxonomii în domeniul climei” (criterii de clasificare) ce vizează includerea, în anumite condiții, a gazelor naturale și energiei nucleare în lista investițiilor care intră în planul european pentru tranziția verde. Colegiul comisarilor a ajuns la un acord politic cu privire la text, care va fi adoptat oficial de îndată ce vor fi disponibile traducerile sale în toate limbile UE.

### Vezi și... ### UE discută cu partenerii săi despre sporirea aprovizionării cu gaze a statelor membre

„Pentru ca UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050, este nevoie de investiții private masive. Scopul taxonomiei UE este de a ghida investițiile private către activitățile care sunt necesare pentru atingerea neutralității climatice”, se arată în documentul adoptat miercuri.

„Clasificarea utilizată în baza criteriile de cladificare (taxonomie) nu stabilește dacă o anumită tehnologie va fi inclusă sau nu în mixul energetic al unui stat membru. Scopul său este de a accelera tranziția, valorificând toate soluțiile disponibile care ne pot ajuta să ne atingem obiectivele climatice” se precizează în declarației Comisiei Europene.