Măsura vine pe fondul suspiciunilor că aceste instituții de presă rusești ar putea fi folosite drept instrumente de interferență în procesele politice europene, scriu BBC și AFP.
Astfel, distribuirea conținutului produs de publicațiile rusești sancționate va fi interzisă în țările UE.
Măsura vine după ce deja alte peste zece publicații, printre care Russia Today, sunt deja interzise în UE, pe motiv că sunt instrumente de propagandă și dezinformare.
În luna martie, agențiile de informații din Cehia au anunțat că au identificat o rețea finanțată de Rusia care se angaja în propagandă pro-rusă în Europa, vizând mai ales Parlamentul European înaintea alegerilor europene din iunie.
Grupul a utilizat platforma de știri Voice of Europe, cu sediul la Praga, pentru a difuza informații menite să submineze eforturile Uniunii Europene de a furniza asistență Ucrainei.
În plus, Procuratura Federală Belgiană a început o anchetă privind presupuse acte de corupție comise de unii europarlamentari, după ce a fost identificată o rețea de influență finanțată de Moscova și legată de Voice of Europe.
Sancțiunile împotriva celor patru publicații vor fi incluse în cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni ale UE, alături de interzicerea finanțării de către Rusia a instituțiilor de presă, a partidelor politice și a organizațiilor neguvernamentale din țările europene.
Rusia a avertizat miercuri Uniunea Europeană că, dacă blocul va impune restricții asupra mass-mediei ruse, atunci reporterii occidentali din Rusia vor simți răspunsul rapid al Moscovei.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te