Comisia Europeană a anunțat un Plan de redresare economică pentru Republica Moldova, în valoare de până la 600 de milioane de euro sub formă de asistență macro-financiară, granturi și investiții, sprijinite prin combinări și garanții financiare. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Republica Moldova se află la o răscruce de drumuri, iar planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent pentru a ajuta țara pe calea recuperării și pentru a duce mai departe un program ambițios de reforme, în interesul cetățenilor săi, informează agenţia IPN.
Această nouă finanțare va fi oferită pe parcursul următorilor trei ani pentru a promova investiții care să susțină o reabilitare durabilă și incluzivă în urma crizei COVID-19 din Moldova. Ursula von der Leyen a menționat că acest plan ilustrează forța asocierii și a solidarității UE pentru a lupta împreună împotriva pandemiei COVID-19.
„Cu acest ambițios Plan de redresare economică dorim să stimulăm redresarea socio-economică pe termen lung și să dezlănțuim potențialul economic neexploatat al Moldovei în beneficiul cetățenilor săi. Vom investi în economie, în conectivitate, în educație și în capacitatea de inserție profesională. Planul va sprijini reformele structurale indispensabile, inclusiv în domeniile cheie ale justiției și luptei împotriva corupției”, a spus și comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.
Planul se bazează pe cinci piloni: gestionarea finanțelor publice și guvernanța economică; economia competitivă, comerțul și întreprinderilor mici și mijlocii; infrastructura; educația și capacitatea de inserție profesională; și statul de drept și reforma justiției.
În Republica Moldova, Uniunea Europeana a disponibilizat peste 127 de milioane de euro numai în anul 2020, în sprijin bilateral sub formă de granturi, pentru a ajuta Moldova să facă față pandemiei de coronavirus.
Noul Plan de redresare economică anunțat astăzi stabilește planuri de investiții de până la 600 de milioane de euro, între anii 2021 și 2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale UE și cu instituțiile financiare internaționale, ca parte a abordării „Echipa Europa”, precum și cu investitori privați.
Planul de redresare economică este supus unor condiții stricte. Investițiile vor fi realizate pe baza unei abordări de tipul „mai mult pentru mai mult”, progresele înregistrate în ceea ce privește reformele structurale, în special în domeniul justiției și al luptei împotriva corupției, fiind o condiție prealabilă pentru acordarea de asistență financiară.