Comisia Europeană a aprobat o nouă rundă de sancțiuni contra Rusiei

Comisia Europeană a aprobat o nouă rundă de sancțiuni contra Rusiei din cauza războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, a anunțat executivul european pe 5 octombrie.

E vorba de al optulea pachet de sancțiuni anti-rusești care ar trebui să priveze Moscova de venituri de miliarde de euro din vânzări de produse petroliere.

Sancțiunile lungesc lista de „produse interzise ce ar putea contribui la întărirea capacităților militare și tehnologice ale Federației Ruse, sau la dezvoltarea sectorului său de apărare și securitate”.

Noile sancțiuni extind interzicerea exporturilor de oțel și produse din oțel, de celuloză și hârtie, motoare și chimicale, precum și bunuri care pot fi utilizate în industria aeronautică rusă.

Sancțiunile extind de asemenea lista oficialităților de la ministerul rus al Apărării și a autorităților instalate de ruși în teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina implicate în referendumurile ilegale care au avut loc recent .

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a salutat această măsură care urmează să fie oficializată pe 6 octombrie, dacă nici una din țările membre ale Uniunii Europene nu se opune.

Pentru ca să fie impuse, sancțiunile UE au nevoie de aprobarea tuturor statelor care fac parte din blocul pan-european.