Într-un comunicat oficial dat publicității la Bruxelles, Comisia Europeană face un bilanț al progreselor înregistrate de cele trei țări în privința aplicării normelor Schengen.
De ani de zile, spune Comisia, aceste state au contribuit semnificativ la buna funcționare a spațiului Schengen, inclusiv în timpul pandemiei de COVID 19 și mai recent în contextul războiului din Ucraina.
Deși normele Schengen impun deja celor trei țări obligații parțiale, continuă executivul european, controalele la frontierele interne cu aceste state nu au fost eliminate, drept pentru care ele nu se pot bucura de toate avantajele care decurg din apartenența la spațiul fără controale la frontierele interne.
### Vezi și... ### Pledoarie pro domo: Parlamentul European cere ca România şi Bulgaria să fie primite în Schengen„Participarea deplină la spațiul Schengen este o cerință pentru aceste state membre; prin urmare, ar trebui să li se permită să adere la spațiul Schengen, având în vedere că îndeplinesc condițiile”.
Comisia Europeană consideră că „un spațiu Schengen mai vast va face Uniunea mai sigură, prin protecția consolidată a frontierelor externe comune ale Uniunii și printr-o cooperare polițienească eficace, mai prosperă, prin eliminarea timpului pierdut la frontiere și prin facilitarea contactelor personale și de afaceri, și mai atractivă, prin extinderea semnificativă a celui mai mare spațiu comun din lume fără controale la frontierele interne”.
Eforturile Bulgariei și României de a intra în Schengen au fost fără succes de mai bine de un deceniu, mai precis din 2011, când Comisia Europeană a declarat pentru prima oară că ele îndeplinesc condițiile necesare pentru admiterea în spațiul de liberă circulație din interiorul Uniunii Europene.
De-a lungul timpului mai multe state membre s-au opus primirii celor două țări în Schengen, invocând problemele legate de corupție.
### Vezi și... ### Alegerile din SUA: un referendum despre Biden și Trump și ce este Mastodon, alternativa la Twitter, aflat în plin haosÎn ultima vreme însă, doar Olanda a respins ideea primirii lor, Parlamentul acestei țări adoptând în octombrie o rezoluție în care cerea guvernului condus de premierul Mark Rutte „să nu facă niciun pas ireversibil” în chestiunea Schengen pentru România sau Bulgaria fără „noi investigații asupra controalelor la frontieră și a reducerii corupției și crimei organizate în ambele țări”.
Un purtător de cuvânt al diplomației de la Haga a declarat serviciului bulgar al Europei libere că „poziția olandeză e clară: când condițiile sunt îndeplinite, intrarea e posibilă”.
În ce privește Croația, Consiliul European a confirmat în decembrie 2021 că această țară îndeplinește toate condițiile pentru intrarea în Schengen.
O decizie finală urmează să fie luată de Consiliul European pe 8 decembrie la Praga, și e nevoie de un vot unanim pentru ca Bulgaria, Croația și România să poată fi primite spațiul Schengen.
Din spațiul Schengen fac parte toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, mai puțin Cipru și Irlanda, și țările nemembre ale UE Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.