Comisia Europeană a debursat un grant de 10 milioane de euro pentru R. Moldova 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iunie 2022

Republica Moldova a primit miercuri, 5 aprilie, un grant în valoare de 10 milioane de euro de la Comisia Europeană, parte din asistența macrofinanciară în curs, în valoare de 150 de milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă al executivului european.

La începutul lunii mai, Comisia Europeană va debursa pentru R. Moldova alte 40 de milioane de euro sub formă de împrumut, acesta fiind „un sprijin important din partea UE pentru una dintre țările cel mai direct și puternic afectată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Potrivit Comisiei Europene, banii vor ajuta R. Moldova să își rezolve nevoile urgente de finanțare și să susțină stabilitatea macroeconomică generală, „permițând, în același timp, reforme ample și ambițioase”.

Reprezentanții executivului european precizează că R. Moldova a îndeplinit condițiile convenite cu UE pentru debursarea acestor bani. Comisia a concluzionat că R. Moldova a consolidat guvernanța sectorului public, a făcut progrese în guvernarea sectorului financiar, prin adoptarea unei noi strategii de management al finanțelor publice.

„Autoritățile moldovenești au făcut progrese și în ceea ce privește întărirea statului de drept. Parlamentul a adoptat un nou program de recuperare a bunurilor infracționale”, se arată în comunicat.

Comisia Europeană a debursat o primă tranșă de 50 de milioane de euro R. Moldova în august 2022, iar la începutul acestui an a propus majorarea asistenței macrofinanciare pentru R. Moldova până la 295 de milioane de euro. Propunerea este acum examinată de Parlamentul și Consiliul European.