Comisia Europeană amână din nou aprobarea planului Ungariei de redresare post-Covid

Budapesta, Ungaria.

Comisia Europeană nu a validat încă planul de relansare post-Covid al Ungariei, privând ţara de fonduri europene de peste 7 miliarde de euro, s-a anunțat joi la Bruxelles.

Disputele dintre Bruxelles și Budapesta sunt vechi, Comisia Europeană acuză guvernul premierului Viktor Orban de violarea unor principii fundamentale ale Uniunii Europene, între care drepturile comunităţii LGBT.
Procedura de examinare a planului ar fi trebuit, teoretic, să se încheie pe 30 septembrie, după ce a fost deja prelungită în această vară.

Bruxelles-ul respinge speculațiile că anunțul de joi ar fi legat de situația comunității LGBT și justifică lipsa amânarea unei aprobări prin lipsa de transparenţă privind atribuirea contractelor publice, o luptă insuficientă împotriva corupţiei şi lipsa independenţei în sistemul judiciar. Aceste nemulţumiri, semnalate de multă vreme, nu au fost abordat convingător nici în planul de redresare post-Covid, consideră Comisia Europeană.

"Putem face faţă fără" fondurile europene, "avem suficienţi bani pentru a începe aceste proiecte" din planul de relansare, a declarat marţi pentru AFP ministrul afacerilor externe, Peter Szijjarto, denunţând un "şantaj".

Ca şi Ungaria, nici Polonia, care are şi ea o relaţie tensionată cu Bruxelles-ul din cauza unor chestiuni legate de statul de drept, nu a reuşit să obţină validarea planului său de relansare.

În total, 16 ţări din UE au primit deja o sumă cumulată de 51,5 miliarde de euro reprezentând subvenţii din planul de relansare "NextGenerationEU".

Planul României de redresare post-Covid, în valoarea de aproape 30 de miliarde de euro, a fost aprobat luni, 27 septembrie. O zi mai târziu, Camera Deputaților a respins legea care ar fi legiferat parteneriatele civile, lege de care ar fi beneficiat în primul rând comunitatea LGBT. O succesiune pe larg comentată de presa guvernamentală de la Budapesta, care anticipa decizia de joi a Comisiei Europene.