Comisia Europeană a anunțat miercuri, 2 iunie, un Plan de redresare economică pentru Republica Moldova, în valoare de până la 600 de milioane de euro sub formă de asistență macro-financiară, granturi și investiții, sprijinite prin combinări și garanții financiare. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Republica Moldova se află la o răscruce de drumuri, iar planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent pentru a ajuta țara pe calea recuperării și pentru a duce mai departe un program ambițios de reforme, în interesul cetățenilor săi.
Această nouă finanțare va fi oferită pe parcursul următorilor trei ani pentru a promova investiții care să susțină o reabilitare durabilă și incluzivă în urma crizei COVID-19 din Moldova.
Tot miercuri, instituţiile europene au anunţat un „acord politic" privind un buget de peste 14 miliarde de euro destinat țărilor candidate la aderare, în perioada 2021-2027.
"Acest acord mult aşteptat asupra ambiţiosului nostru ajutor financiar ambiţios este un semnal pozitiv, binevenit şi puternic pentru Balcanii de Vest şi Turcia", a declarat comisarul european pentru vecinătate şi politica de extindere, Olivér Várhelyi. Ţările beneficiare sunt Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia şi Turcia.
Distribuirea fondurilor se bazează pe proiecte, nu există un buget delimitat pentru fiecare țară în parte.
Vineri, 28 mai, Comisia Europeană a aprobat și un plan de sprijin pentru Belarus ce prevede acordarea unui ajutor de până la 3 miliarde de euro în caz de tranziţie democratică după ce preşedintele Aleksandr Lukaşenko va fi părăsit puterea. Acest plan, în „sumă maximă de 3 miliarde de euro'” va fi activat „odată ce Belarus va fi început o tranziţie democratică”, a precizat Comisia într-un comunicat, reamintind că UE nu a considerat „nici libere, nici echitabile” alegerile prezidenţiale din august 2020, care i-au adus lui Lukaşenko al optulea mandat.
„Mesajele noastre sunt duble. Către poporul din Belarus: vă vedem şi vă auzim dorinţa de schimbare, de democraţie şi de un viitor luminos. Şi către autorităţile belaruse: nicio represiune, brutalitate sau coerciţie nu va aduce nici cea mai mică legitimitate regimului vostru autoritar”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată în comunicat.