Comisia Europeană a anunțat marți într-un comunicat de presă că în cazul României „va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția situației (din sectorul justiției – n.red.) prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare până la îndeplinirea obiectivelor de referință”.
Anunțul Comisiei Europene vine după ce premierul român Florin Cîțu declarase în martie, după o întâlnire cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că ”Comisia Europeană susține eliminarea MCV la finalul acestui an”.
Comisia spune că așteaptă ca autoritățile române să transpună angajamentele asumate în măsuri concrete, legislative și de altă natură.
Între altele, Comsia așteaptă desființarea controversatei Secții Speciale de Investigare a Infracțiunilor în justiție, înființată de PSD și aliații săi, și considerate un pârghie de influențare a justiției.
Tot marți însă, Curtea Constituțională din România a stabilit că Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție este constituțională, iar desființarea sa poate fi făcută doar de Parlament.
Pe 18 mai, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a statuat obligativitatea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și supremația dreptului comunitar inclusiv în ceea ce privește deciziile Curții Constituționale. Decizia Curții Europene de Justiție înseamnă că instanțele naționale au obligația să nu aplice o decizie sau normă națională, fie și o decizie a Curții Constituționale, dacă aceasta contravine MCV și dreptului comunitar.