CE propune un ajutor de 40 de miliarde de euro pentru compensarea facturilor la energie

Zi de grevă națională și proteste în Franța pentru creșterea salariilor și împotriva raționalizării benzinei, Paris, Franța, marți 18 octombrie 2022.

Comisia Europeană propune să folosească 40 de miliarde de euro pentru a compensa costurile galopante pentru energie, pe care le vor avea de plătit la iarnă gospodăriile individuale, dar și întreprinderile. Suma propusă marți de Comisia Europeană este cam o cincime din pachetul de 200 de miliarde de euro decis recent de guvernul german pentru compensarea costurilor la energie și a inflației.

### Vezi și... ### Otilia Nuțu: Ne-am cam lăfăit în energie ieftină, dar lucrurile se schimbă brutal

Scopul ajutorului european este de a sprijini în primul rând întreprinderile mici și mijlocii, amenințate de faliment și gospodăriile „vulnerabile”, sărace.

Banii ar trebui luați din resurse neutilizate pentru dezvoltarea regională în UE.

Compensațiile pentru energie sunt parte dintr-un pachet care mai include propunerea ca țările UE să cumpere împreună gaze, ceea ce ar întări poziția de negociere a Uniunii Europene. Propunerea este veche, din martie, dar nu s-a mai făcut nici un progres, multe țări membre fiind atunci convinse că singure ar putea negocia prețuri mai avantajoase, cum a fost cazul Ungariei cu Gazprom.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat marți la o conferință de presă: „Știm că cererea de energie a Europei este foarte mare. Este logic ca, în loc să se concureze reciproc, statele membre și companiile energetice să-și folosească puterea de cumpărare comună”.

În ultimele săptămâni, mai multe țări UE au cerut și plafonarea prețului de achiziție a gazului, mai ales din Rusia. Germania, Olanda și alte state membre se opun însă, de teamă că plafonarea ar putea submina securitatea aprovizionării. Von der Leyen se declarase deschisă ideii de plafonare a prețurilor, dar aceasta nu se regăsește în proiectul de marți, relatează DPA.