Comisia Europeană recomandă ca Ucraina și R.Moldova să devină candidate la admiterea în UE

Ursula von der Leyen

Comisia Europeană și-a anunțat decizia de a recomanda acordarea statutului de candidat la admiterea în UE pentru Ucraina și Republica Moldova, dar în anumite condiții. În cazul Georgiei, Comisia a recomandat oferirea unei „perspective europene”, subliniind nevoia unor reforme mai aprofundate înainte de acordarea statutului de candidat.

### Vezi și... ### Document: Avizul UE despre candidatura Moldovei

Ucraina a depus cererea de aderare la UE la câteva zile după ce Rusia și-a lansat invazia militară la sfârșitul lunii februarie. Moldova și Georgia și-au depus la scurt timp și ele candidaturile.

Pe baza recomandării Comisiei, liderii UE trebuie să decidă acum cum să procedeze. O decizie ar putea fi luată deja săptămâna viitoare, când liderii din țările UE se vor reuni la Bruxelles pentru un summit.

### Vezi și... ### Patru lideri europeni la Kiev: „Europa va fi alături de Ucraina până la victorie”

Anunțul l-a făcut președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Într-un mesaj pe Twitter, ea precizat că Ucraina va trebui să pună în aplicare „un șir de reforme importante”. „Ucraina și-a arătat în mod clar angajamentul de a respecta valorile și standardele europene. Și a pornit, înainte de război, pe drumul său spre UE”, a adăugat von der Leyen.

Referitor la Republica Moldova, într-un alt mesaj, președinta Comisiei Europene a declarat: „Recomandăm, de asemenea, acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova, cu condiția ca această țară să realizeze reforme. Republica Moldova se află pe un parcurs real pro-reformă, anti-corupție și european. Mai are încă un drum lung de parcurs. Dar credem că are potențialul de a se ridica la înălțimea criteriilor”, a declarat Ursula von der Leyen.

De asemenea, șefa Comisiei Europene a declarat că Georgia mai are de îndeplinit unele condiții până să primească recomandarea privind candidatura de aderare la Uniunea Europeană. „Recomandăm Georgiei să se acorde perspectiva europeană, dar să se revină și să se evalueze modul în care îndeplinește o serie de condiții înainte de a-i acorda statutul de candidat”, a spus von der Leyen.