Statele membre ale UE urmează să înceapă marţi, 4 mai, să analizeze propunerea Comisiei Europene privind relaxarea restricțiile pentru călătoriile neesențiale în Uniunea Europeană, propunere care reflectă progresele înregistrate de campaniile de vaccinare și evoluția situației epidemiologice la nivel mondial, se arată într-un comunicat oficial. Propunerea a fost dată luni publicității.
Totodată, UE lucrează la introducerea unui sistem de pașapoarte de vaccinare care va ușura călătoria pentru cei inoculați sau care poate dovedi că ei au trecut recent prin boală și sunt astfel considerați imunizați.
Comisia propune să fie permisă intrarea în Uniunea Europeană, fără motive speciale, nu numai pentru toate persoanele care provin din țări cu o situație epidemiologică bună, ci și pentru toate persoanele care au primit ultima doză recomandată de vaccin autorizat de UE.
Aceste recomandări, precizează Comisia Europeană, ar putea include si persoanele vaccinate cu produse care au finalizat procesul de autorizare de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății.
Vezi lista actualizată a procesul de autorizare.
În acest moment, Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a autorizat patru vaccinuri, toate de producție occidentală: Pfizer/ BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson (ultimele două cu anumite recomandări specifice pentru diverse grupuri de vârstă și risc). În Ungaria însă se utilizează si vaccinurile produse în Rusia și China, ambele în curs de evaluare la nivel european. Alte țări din UE și-au exprimat interesul să importe (Austria) sau să producă (Bavaria, Germania) vaccinul rusesc Sputnik V.
Comisia Europeană a propus însă și crearea unui nou mecanism de „frânare a relaxării”, pentru a permite țărilor membre să reacționeze repede la apariția variantelor noului coronavirus.
În opinia Comisiei Europene, statele membre ar trebui „să permită deplasarea în UE a acelor persoane care au primit, cu cel puțin 14 zile înainte de sosire, ultima doză recomandată de vaccin autorizat pe piață în UE. Statele membre ar putea extinde acest lucru și la cei vaccinați cu un vaccin care a finalizat procesul de listare de urgență al OMS”.
În plus, dacă statele membre decid să renunțe la obligativitatea unui test PCR negativ și / sau a carantinei pentru cetățenii din UE, ar trebui să renunțe la asemenea cerințe pentru călătorii vaccinați din afara UE, mai recomandă Comisia Europeană.