Comisia Europeană va răspunde cererii Ucrainei de aderare la UE săptămâna viitoare

Ursula von der Leyen la Kiev, 11 iunie 2022.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat la Kiev că opinia executivului european privind solicitarea Ucrainei de a intra în Uniunea Europeană va fi dată publicității săptămâna viitoare. Cele 27 de state membre în UE vor trebui să fie de acord cu acordarea Ucrainei statutului de țară candidată la aderare, după care vor avea loc discuții extinse asupra reformelor ce trebuiesc întreprinse pentru ca țara să fie luată în considerare pentru calitatea de membră în Uniunea Europeană.

Van der Leyen a discutat sâmbătă cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski despre progresul reformelor necesare intrării Ucrainei în UE. „Discuțiile de astăzi ne vor permite să ne încheiem evaluarea până la sfârșitul săptămânii viitoare”, a spus șefa executivului european la o conferință de presă comună la Kiev.

### Vezi și... ### Propunerile lui Macron. De la Europa cu două viteze, la Europa cu trei cercuri

Aflată în cea de-a doua sa vizită la Kiev de la începutul războiului, Von der Leyen a declarat că în ciuda progresului în reformele administrative și pentru consolidarea statului de drept, este nevoie ca autoritățile ucrainene să și apli ce reformele, de exemplu pentru a lupta împotriva corupției.

Ucraina a depus cerere de intrare în Uniunea Eurropeană la patru zile după invazia Rusiei din 24 februarie. A fost urmată imediat de Georgia și Republica Moldova, care au depus și ele cereri de aderare la blocul pan-european.

### Vezi și... ### Drumul către UE | În R. Moldova este nevoie de o reformă profundă