Fosta judecătoare Lidia Bulgac și-a înaintat demisia din Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, comisiei pe care o conducea. Bulgac fusese propusă în Comisie de Consiliul Superior al Magistraturii.
Tot vineri, 4 februarie, Artur Reguș a fost desemnat în calitate de membru din partea Consiliului Superior al Procurorilor în Comisia de evaluare a procurorului general suspendat, înființată în noiembrie 2021. Reguș o înlocuiște pe experta anticorupție de la București, Mariana Alexandru, candidata inițială a CSP.
### Vezi și... ### Corneliu Furculiță: „Oricum ar fi criticat Stoianoglo, dar a fost demis ilegal” (Partea a II-a)Inițial, în comisie fusese desemnați: – Drago Kos, expert internațional anticorupție, propus de către Președintele Republicii Moldova; Angela Popil, avocată, propusă de către Ministerul Justiției; Lidia Bulgac, fostă judecătoare, propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii; Mariana Alexandru, consilier al Procurorului șef al DIICOT, România, propusă de către Consiliul Superior al Procurorilor; și Ion Matușenco, avocat, propus de către Procurorul General (suspendat de drept din funcție), Alexandr Stoianoglo;
Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo resinge toate criticile care i se aduc, susținând că sunt motivate politic, în timp ce majoritatea PAS afirmă că îndepăratea acestuia din funcție este necesară pentru a avansa lupta cu corpția.
În consecință, la sfârșitul lui ianuarie 2022, Stoianoglo, prin avocații săi, a depus două plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Una pentru faptul că i s-ar fi îngrădit dreptul la circulație iar „procedurile de pornire a urmăririi penale au fost complet arbitrare”, scrie agenția de știri IPN.
Alexandr Stoianoglo, prin avocații săi, a depus două plângeri la CEDO...
În cea de a doua plîngere contestă direct decizia Consiliului Superior al Procurorilor, din 5 octombrie 2021, prin care a fost suspendat din funcția de procuror general.
Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcție în baza unei legi speciale, aprobată de majoritatea parlamentară pro-prezidențială, fiind învinuit, între altele, că a întreprins prea puține acțiuni pentru condamnarea celor implicați în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar moldovenesc și că i-ar fi permis omului de afaceri, Veaceslav Platon, bănuit de implicare în mai multe fraude, să plece din țară.