Într-o decizie fără precedent, Comitetul ONU pentru Drepturile Omului a condamnat Finlanda pentru că a respins cererea de azil a fiului unui cuplu de lesbiene din Rusia, forțând familia să se repatrieze într-o țară ostilă față de minoritățile sexuale, unde copilul riscă să fie persecutat și șicanat.
Cele două mame și fiul lor, care are acum 11 ani, au fugit din Rusia după multe amenințări și nedreptăți, în perioada când Rusia începuse să aplice legislație „împotriva propagandei homosexuale”, adoptată la nivel național în 2013.
Cât a mers la școală în Rusia, copilul a fost șicanat mereu din cauză că avea două mame.
Autoritățile finlandeze au decis însă că deși greutățile cu care s-au confruntat membrii „familiei-curcubeu” în Rusia au fost reale, ele nu constituie persecuție, și au respins cerea de azil, astfel că cele două mame și copilul au fost nevoiți să se repatrieze.
Sesizat de activiști LGBTI, Comitetul ONU pentru Drepturile Omului a hotărât însă, în februarie 2021, că, respingând cerea de azil, autoritățile finlandeze nu au ținut cont mai presus de toate de interesul copilului și nu l-au protejat de „riscul de daune grave” la care a fost expus odată întors în Federația Rusă.
Salutând decizia forului ONU, organizația ILGA-Europe a notat că este prima oară când sistemul Națiunilor Unite de protejare a drepturilor omului s-a ocupat de un caz când bunăstarea copilului este pusă în pericol pe baza orientării sexuale a părinților.
Comitetul ONU pentru Drepturile Omului spune că Finlanda va trebui să asigure „compensații” familiei nedreptățite, ai cărei suporteri speră că ea va putea reveni cu acte în regulă în țara nord-europeană.