Comitetul pentru relații externe al Senatului SUA: Proiect pentru a acorda asistență militară Ucrainei

Comitetul pentru relații externe al Senatului SUA a înaintat în unanimitate un proiect de lege ieri pentru a furniza asistență militară Ucrainei, inclusiv arme letale, pentru a ajuta Kievul să contracareze agresiunea Rusiei.

### Vezi și... ### Rusia vs Ucraina: cresc tensiunile în imediata apropiere a R. Moldova

Legea privind parteneriatul de securitate din Ucraina ar oferi Ucrainei asistență militară de până la 300 de milioane de dolari pe an până în 2026, din care 150 de milioane de dolari sunt supuși condițiilor. Trebuie să fie adoptat atât de Cameră, cât și de Senat și să fie semnat de președintele Joe Biden pentru a deveni lege. Kiev cere Occidentului mai mult sprijin pe fondul desfășurării masive de forte rusești la granița Ucrainei și în Crimeea ilegal ocupată în 2014. Statele Unite și NATO spun că mișcările de trupe rusești sunt cele mai mari din 2014, de când Moscova a anexat ilegal Peninsula Crimeea Ucrainei și a susținut separatiștii care controlează regiunile de est ale Donetsk și Luhansk într-un conflict care a ucis peste de 13 000 de oameni.

„În timp ce [președintele rus Vladimir] Putin continuă să escaladeze situația de-a lungul frontierei cu Ucraina, vorbim cu o singură voce în reafirmarea sprijinului nostru ferm pentru poporul ucrainean și a angajamentului nostru de a ne proteja interesele de securitate națională și cei mai apropiați parteneri ai noștri”, a spus senatorul democrat Bob Menendez, președinte al Comitetului pentru relații externe al Senatului.

„Ucrainenii au dreptul de a-și alege propriul viitor, iar acest proiect de lege contribuie la acest lucru prin sprijinirea reformelor militare în stil occidental, a echipamentului militar letal și neletal pentru a se apăra de Rusia și prin sprijinul diplomatic American pentru negocierile de pace”, a declarant și senatorul republican Jim Risch , membru al comitetului.

Proiectul de lege solicită președintelui să raporteze Congresului dacă 20 de companii și nave care ajută la construirea gazoductului Nord Stream 2 sunt eligibile pentru sancțiuni. (Mai multe amănunte AICI.)

Statele Unite se opun conductei Nordstream care este aproape complete și care ar aduce gaz din Rusia în Germania sub Marea Baltică, ocolind Ucraina.