Compania Google amendată pentru știri „false” despre invazia Rusiei în Ucraina

Un tribunal din Moscova a obligat Google la plata a 11 milioane de ruble (134 500 de dolari) pentru materiale despre invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina pe YouTube.

Judecătorul Timur Vakhrameyev de la Tribunalul districtului Taganka din capitala Federației Ruse a decis la 21 aprilie că Google trebuie să plătească o amendă de patru milioane de ruble pentru că nu a șters, conform instrucțiunilor, ceea ce autoritățile consideră că este conținut interzis.

De asemenea, judecătorul a decis, într-un caz separat, că Google trebuie să plătească șapte milioane de ruble pentru că a distribuit materiale produse de grupul militar ucrainean Azov și de grupul ucrainean naționalist Sectorul de Dreapta.

Deciziile instanței vin la două săptămâni după ce autoritatea de reglementare a mass-media Roskomnadzor a acuzat Google de încălcarea legislației rusești, afirmând că YouTube „s-a transformat într-una dintre platformele-cheie care răspândesc știri false” despre războiul lansat de Moscova împotriva Ucrainei. Roskomnadzor a anunțat că va lua măsuri punitive împotriva gigantului tehnologic, inclusiv o interdicție a publicității pe platformă și pe resursele sale de informare.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | General rus: prin sudul Ucrainei, până în regiunea transnistreană